Digitaal tehuis voor taal en dialect

Nieuws | de redactie
27 juni 2012 | Hoe sla je oude onderzoeksgegevens veilig op? De Leidse hoogleraar Italiaans Roberta D’Alessandro verzamelt en vergelijkt oude Italiaanse dialecten. Met het SURF-project CARDS slaat zij nu al haar gegevens op én kan verschillende datasets makkelijk combineren.

Recent is in de taalkunde ontdekt dat oude Italiaanse dialectengrammaticaal vaak lijken op Baskisch, Georgisch of Hindi. RobertaD’Alessandro zoekt uit waarom. “Het klopt helemaal niet met de oudeideeën over ’taalfamilies’,” zegt zij tegen SURF magazine. Met haaronderzoeksgroep is D’Alessandro daarom de Abruzzen in gegaan om delaatste sprekers te interviewen.

Goede database gewenst

Die interviews moeten vervolgens worden vergeleken met anderetalen en dialecten. Een goede database is daarom gewenst. “Bij deandere universiteiten waar ik gewerkt heb, in Duitsland enEngeland, ging alles op project basis. Aan het eind had je eenwebsite met materiaal die als het ware bevroren werd. Je kon nietsmeer uitbreiden of aanpassen, laat staan combineren met materiaalvan andere projecten.”

In samenwerking met de medewerkers van Universiteitsbibliotheekging D’Alessandro op zoek naar een platform voor de heleonderzoeksgroep waar iedereen al zijn gegevens zou kunnen uploaden.”Per slot van rekening zijn we een onderzoeksgroep.”

Geven en nemen maakt rijker

Het CARDS-project van SURF bood uitkomst. CARDSbood D’Alessandro de betrouwbare digitale database die haaronderzoeksgroep nodig had. Een database die het mogelijk maaktmakkelijk met andere onderzoeken open access te delen.

“Hierdoor kunnen andere onderzoekers later ook makkelijk gebruikmaken van ons materiaal. Op dit moment is alles nog afgeschermd,omdat mensen er proefschriften over schrijven, maar het zou stomzijn om alles voor ons zelf te blijven houden. Geven en nemen maaktons allemaal rijker!”

U leest het hele interview met Roberta D’Alessandro hier ((pagina 10-11), in het meestrecente SURF Magazine. Abonneren op SURF Magazine kan kosteloos viadeze link


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK