Tech-kennis sneller valoriseren

Nieuws | de redactie
15 november 2012 | Nederland loopt voorop in Business Process Management onderzoek, maar de meeste software komt uit de Verenigde Staten. "Het probleem is dat in Europa toponderzoek te weinig in economische activiteiten wordt omgezet", zegt prof. Hajo Reijers (TU/e). Daarom zet hij nieuwe stap in goede richting.

Bedrijven en instellingen zetten veelvuldig Business Process Technologies in. Het optimaliseren en automatiseren van bedrijfsprocessen doet kosten verlagen en bedrijfsresultaten verhogen. Dankzij de nieuw op te richten leerstoel Business Process Technologies aan de faculteit Wiskunde en Informatica van de TU/e kunnen jonge Nederlandse talenten verder worden ontwikkeld en behouden.

Daarnaast richt de intensieve samenwerking tussen Perceptive Software en de TU/e zich op het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek naar BPM, zodat de universiteit nieuwe methoden kan ontwikkelen met behulp van innovatieve tools en technologie.

Veeldimensionele mijnbouw

De leerstoel staat onder leiding van prof. Hajo Reijers en gaat zich de komende jaren richten op onderzoek naar multi-dimensional mining: het op geavanceerde wijze doorzoeken van gegevensbestanden. Een tweede focusgebied is het toevoegen van social media-achtige functionaliteiten, social BPM genoemd. De TU/e heeft twee jonge onderzoekers voor beide gebieden aangetrokken. Begin 2013 gaan zij starten met hun vierjarig promotieonderzoek aan de TU/e.

Eerder heeft de samenwerking tussen Perceptive Software en TU/e geresulteerd in de ontwikkeling van BPMone. Dit is het eerste BPM-systeem dat volledig wordt ondersteund door process mining: technologie waarmee organisaties analyses kunnen uitvoeren, waarmee zij aan de hand van historische data, meer inzicht  krijgen in de manier waarop bedrijfsprocessen daadwerkelijk verlopen en hoe ze kunnen worden verbeterd.

Sneller ontwikkelen

“De TU/e staat te boek als een toonaangevende universiteit op het vlak van BPM”, zegt Reijers. “Ondanks het feit dat we een voorsprong hebben, gebruiken we vooral Amerikaanse software. Omdat Nederland de ambitie heeft om te behoren tot de top van kenniseconomieën, moet het bedrijfsleven nauwer gaan samenwerken met onderwijs. Op deze manier kunnen we toponderzoek ook daadwerkelijk omzetten in economische activiteiten. Daarom zijn we zo blij met de samenwerking met Perceptive Software.”

John Hoogland, Vice President BPM bij Perceptive Software, beaamt de goede kansen die de samenwerking gaat bieden. “We zijn erg enthousiast over het voortzetten van onze al bestaande samenwerking in deze vorm. We verwachten dat we met deze samenwerking een basis voor nieuwe technologieën kunnen leggen, die van grote economische waarde zijn. Zo kunnen we sneller nieuwe producten ontwikkelen, waarmee organisaties en instellingen kosten kunnen besparen en de omzet kunnen verhogen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK