Martin Paul blijft tot 2019

Nieuws | de redactie
9 januari 2013 | Bij de UM heeft men een opmerkelijke bestuurlijke stap gezet. Reeds nu is besloten de huidige collegevoorzitter ook voor de periode na 2015 te herbenoemen.

De Raad van Toezicht heeft hiertoe besloten, omdat men de continuïteit in een aantal grote, langere termijn projecten van de universiteit nadrukkelijk wil verzekeren. Dit speelt in hoge mate bij investeringsactiviteiten en ontwikkelingen als die bij de Chemelot Campus in Sittard-Geleen, de Maastricht Health Campus in Maastricht-Randwijck en Greenport Venlo.  “Vandaar dat wij vroegtijdig met hem in gesprek zijn gegaan over de verlenging van zijn aanstelling tot de maximale periode van acht jaar,” aldus RvT-voorzitter Ad Veenhof.

Geen Van Gaal

Martin Paul kwam van de befaamde Charité in Berlijn naar de medische faculteit in Maastricht en volgde daar vervolgens Jo Ritzen op als collegevoorzitter. “Het nieuwe trok me, het was echt een nieuwe stap en een uitdaging,” zei hij daarover tegen ScienceGuide. Om er lachend aan toe te voegen met een Duits-Nederlandse metafoor: “Ik wilde in Berlijn ook geen Louis van Gaal worden, iemand die in een situatie terecht komt waarin hij alleen maar minder kan gaan presteren na wat hij daarvoor bereikt had…”

Als Duitse wetenschapper kijkt hij met een frisse blik naar de bestuurlijke omstandigheden in het Nederlandse hoger onderwijs. “In Duitsland kijken ze je met grote ogen aan: de universiteit heeft zowel een president als een rector? Hoe kan dat goed gaan? Die moeten toch hetzelfde doen? In Amerika is de president van de universiteit weer een heel andere figuur, veel meer een uithangbord. Die moet bij de fondsenwerving en de netwerken punten scoren.”

Zelf vindt hij het Nederlandse bestuur eigenlijk heel aantrekkelijk. “De nadruk ligt op collegiaal werken, met het bestuur als één club die het samen waarmaakt. We kijken dan vooral naar wie welke rol binnen dat bestuur het beste kan vervullen en maken daar collegiale afspraken over. Ik houd niet zo van die stereotype rolverdelingen in een bestuur. In collegialiteit kun je veel beter taken verdelen op basis van de kennis en kunde, de affiniteit met vraagstukken.”

Nederland niet goedkoper, wel erg goed

Over de internationale aantrekkelijkheid van het HO in ons land zei hij op het NHOC in 2011 al enkele behartigenswaardige dingen. “Kijk naar alle rankings. Alle universiteiten staan goed genoteerd. Nederland is in de breedte echt veel beter dan de Verenigde Staten, maar ja die hebben inderdaad die paar excellente topinstellingen. Sinds ik hier werk heb ik gemerkt dat Nederlandse universiteiten eigenlijk te bescheiden zijn. De kwaliteit is hier goed geregeld en dat beginnen steeds meer buitenlanders ook door te krijgen.”

De internationale campus van de UM merkt dat bij uitstek. Het afgelopen jaar is het aantal aanmeldingen uit Engeland flink gestegen, bijvoorbeeld. ‘Maar dat komt omdat de collegegelden daar uit de pan zijn gerezen’, werd daarop gezegd. Paul stelde daar tegenover dat dit een misverstand is. “Buitenlanders komen echt niet alleen naar Nederland omdat het goedkoper is. Kijk naar de Duitsers. Die komen niet naar Maastricht omdat dat goedkoper is dan een Duitse universiteit hoor. Integendeel, het is hier duurder! De vele Duitsers aan de UM hebben actief voor de kwaliteit en filosofie van deze universiteit gekozen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK