Leiden en Nijmegen winnaars bij Vici

Nieuws | de redactie
5 februari 2013 | Radboud en de Universiteit Leiden zijn de grote winnaars bij het binnenhalen van de Vici-beurzen van NWO. Beide universiteiten haalden vijf van de in totaal 32 beurzen binnen Met het geld wordt onderzoek naar onder meerde screening van longkanker en stress bij agenten gefinancierd.

NWO heeft dit jaar 32 vooraanstaande wetenschappers een beurs van €1,5 milijoen toegekend om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is één van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.

Stress bij politieagenten 

Met het bedrag dat bij elkaar is gesprokkeld in Nijmegen gaat prof. dr. Barbara Franke onderzoek doen naar het optimaliseren van screentests om longkanker in een vroeg stadium op te sporen. Daarnaast zal professor dr. Roelofs op zoek gaan naar de neurocognitieve processen achter de stressreacties die politieagenten in bedreigende situaties ervaren.

Andere onderzoekers die in Nijmegen met een Vici-beurs aan de slag kunnen richten zich op het onderzoek naar ADHD, de moleculaire kracht van magnesium en de signaaloverdracht in menselijke cellen. In Leiden zal het onderzoek zich richten op onder andere het verlies van eigenschappen door co-evaluatie, afvalverwerking als historisch kader en hersen-netwerken bij beginnende dementie.

Wetenschapsbreed oordeel 

Naast Leiden en de Radboud Universiteit ontvingen ook de UvA, de VU, de RUG, de TU Delft, Universiteit Twente, UU, de TUe de EUR, het Nederlands Kanker Instituut, het Hubrecht, CBS-KNAW en Netherlands Institute of Neuroscience een Vici-beurs.

NWO selecteert de Vici-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter en wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en kennisbenutting. Voor het eerst zijn de Vici-aanvragen beoordeeld door een commissie die wetenschapsbreed is samengesteld.

De volledige lijst met Vici-laureaten vindt u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK