Kennisdeling groeit en groeit

Nieuws | de redactie
20 maart 2013 | Het delen van onderzoeksdata neemt steeds sneller en steeds hogere vlucht. "Als data al geen goud zijn, dan zijn ze toch ten minste de grondstof voor de wetenschap,” zegt DANS bij zijn tweemiljoenste datafile. Over Romeinen in Oerle-Zuid.

In het online archiveringssysteem EASY zijn onlangs de tweemiljoenste datafile en de vijfentwintigduizendste dataset gedeponeerd bij data-archief DANS van de KNAW en NWO. DANS-directeur Peter Doorn: “Prachtig. In november 2010 werd het miljoenste bestand gedeponeerd. Twee en een half jaar later zijn er al twee miljoen files, en vormen ze samen vijfentwintigduizend datasets. Dat het delen van onderzoeksdata leidt tot een versnelling en verbetering van de kennisproductie, wordt inmiddels overal omarmd. Als data al geen goud zijn, dan zijn ze toch ten minste de grondstof voor de wetenschap.”

Niet voor jezelf houden

Ook de deponeerder van de vijfentwintigduizendste dataset Nicoline van der Sijs, onderzoeker bij het Meertens Instituut en verbonden aan de Stichting Vrijwilligersnetwerk Nederlandse Taal (SVNT), is groot voorstander van het delen en duurzaam bewaren van data. “Bij het SVNT steken vrijwilligers belangeloos tijd in het maken van de transcripties. Die kun en wil je dan ook niet voor jezelf houden. Daarnaast kunnen anderen de data in de toekomst vanuit een heel andere invalshoek analyseren en hergebruiken dan wij nu denken.” 

De ‘jubileum-dataset’ betreft een 17e eeuwse publicatie, het werk Pyrotechnia uit 1678. De tweemiljoenste datafile bevat een omvangrijke set gegevens over de opgraving van een inheems-Romeinse nederzetting in Oerle-Zuid. Deze werd gedeponeerd door het archeologisch onderzoeksbureau Diachron UvA. Bart ter Steege was betrokken bij de opgraving en is blij dat de data gedeponeerd zijn bij DANS. “Zo is ook toekomstig archeologisch onderzoek op basis van de bestanden mogelijk”, aldus Ter Steege.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK