Peer-review vanaf de start

Nieuws | de redactie
25 maart 2013 | Wat komt er allemaal kijken bij het schrijven van een proefschrift? Iedere onderzoeker loopt in dat proces tegen dingen aan en lost die op eigen manier op. Al die tips en trucs zijn van waarde, zo vindt de Universiteit Maastricht en startte een blog als platform van onderzoekers, voor onderzoekers.

In dit blog op SURFSPACE laat UM-onderzoeker Martin Rehm zien wat de meerwaarde is van het SHARE-IT blog van de Maastrichtse Universiteit waar onderzoekers elkaar inzicht bieden in hun werk. “Being edited by PhD fellows themselves, the SHARE-IT blog provides a platform ‘from researchers, for researchers’, serving as a growing repository of relevant resources covering generic aspects of conducting research.”

Talentscouts tot adviesnetwerk

Op die manier kunnen onderzoekers elkaar dus helpen met het aanreiken van tips en mogelijke tools om het proces van onderzoek te vergemakkelijken. Met een zekre regelmaat levert een UM-onderzoeker op het blog een bijdrage waarin één van deze tips centraal staat. “The contributed posts on this blog each explain a research tool, free from domain-specific jargon, to allow visitors to benefit from the contributions.”

Om dat blog up to date houden en voortduren te laten vullen, is er op de Universiteit Maastricht een groep ‘talent-scouts’ actief. Deze groep moet signaleren welke onderzoekers informatie hebben die het waard is om universiteit-breed te delen.

Zo wordt op een laagdrempelige manier geidentificeerd door de universiteit waar de onderzoekers zich zoal mee bezig houden en wat daarbij goed wekren kan. Tevens creëert de UM een adviesnetwerk voor het concreet uitvoeren van allerlei onderzoek, binnen en buiten het eigen domein van de betrokken onderzoekers en van de uiversiteit als geheel. Een vorm van peer-review dus, vanaf de start van het promoveren.

U leest de blog van Martin Rehm hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK