Dag van de Excellentie

Nieuws | de redactie
30 mei 2013 | 21 juni, dag van de meeste zonnestraling, is traditiegetrouw Dag van de Excellentie. Sirius en ScienceGuide nodigen u uit naar de Radboud Universiteit van Nobelwinnaar Andre Geim. Dit jaar met Ron Bormans, Hans Adriaansens en de uitkomsten van onderzoek naar 'wat werkt bij excellent HBO en WO?'

De best practices van het Sirius-programma zijn geanalyseerd en de publicatie hiervan, ‘Op koers met excellentie’, wordt op deze dag uitgereikt door Hans Adriaansens. Wat werkt en waarom? Waar zijn er onverwachte kansen, waar zitten nog valkuilen voor uw universiteit en hogeschool? 

Op deze Dag van de Excellentie 2013 wordt u uitgenodigd om vooral zelf aan de slag te gaan met experts en collega’s van andere instellingen rond de zes meest krachtige succesfactoren die uit deze publicatie blijken. Hoe vertaalt u die naar de curricula en onderwijsuitvoering in de opleidingen bij u? Welke initiatieven van u en uw collega’s kunt u daarbij naar voren brengen als verrijkende ervaringen?

De dag wordt afgesloten door Ron Bormans, de voorzitter van de Hogeschool Rotterdam en oud-lid van de commissie Veerman. Hij geeft zijn visie op wat excellentie betkent voor het grootstedelijk HBO met zijn complexe, veelkleurige bevolking en intensieve relaties met de bedrijven en professies. Daarbij reflecteert hij ‘vanuit Veerman’ meteen ook op de uitkomsten van de discussies tijdens de middag over de zes succesfactoren en hun werking. 

Lab-bezoek en Webranking

Op het programma van de Dag van de Excellentie in Nijmegen staan – net als vorig jaar bij het unieke Delftse lab van Leo Kouwenhoven waar het Majorana-deeltje was ontdekt – rondleidingen in laboratoria van excellent onderzoek, die anders gesloten blijven voor bezoekers.

Zo kunt u op bezoek bij het High Field Magnet Laboratory van Nobelprijswinnaar Andre Geim. Daarnaast zijn er rondleidingen door het lab waar het Zwaartekrachtprogramma Scheikunde wordt uitgevoerd en dor de koepels van de wereldwijd befaamde afdeling Sterrenkunde. Kom met Sirius en ScienceGuide bij de ster Sirius langs, kortom.

En zoals elk jaar presenteren ScienceGuide en Strategy on Demand de Webranking van het Hoger Onderwijs. Vorig jaar stonden daarin de HAN en de UvT op de eerste plaats. Wie winnen in 2013, haalt u de prijs dit jaar op?

En wat gaat er dit jaar beter? Zo viel het vorig jaar toch op dat de techniek achter de site bij universiteiten over het algemeen veel beter verzorgd was dan bij hogescholen. Die scoorden op dit punt vaak een onvoldoende. “Kijk hier goed naar, het is echt geen rocket science,” waarschuwde Strategy on Demand-manager Nico van Hemert daarom in zijn presentatie. Gaat het nu beter?

Praktisch

Locatie: Linnaeusgebouw, Heyendaalseweg 137, Nijmegen

Start rondleidingen: 12.00 uur

Informele lunch: 12.30 uur

Start programma: 13.30 uur

Borrel: 16.45 uur

U kunt zich aanmelden via een mail naar excellentie@scienceguide.nl, met daarin of u ook deelneemt aan de rondleidingen en zo ja, waar uw voorkeur (magneten, scheikunde of sterrenkunde) naar uit gaat.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK