Dekker weet welke prijs hij wil

Nieuws | de redactie
29 mei 2013 | Niet één Nederlander was genomineerd voor de Europese uitvindersprijs. OCW-bewindsman Sander Dekker weet daarom des te beter nu welke award gewonnen moet gaan worden. “R&D is erg goed, de topbedrijven zijn goed. Maar de slag naar een innovatief Nederland moet in het MKB gemaakt worden.”

De “Uitvinders Oscars” werden dit jaar in Amsterdam uitgereikt om de bijzondere band die het Europees Octrooibureau met Nederland heeft te onderstrepen. Dit grootste patentbureau van de wereld heeft namelijk sinds 1974 een belangrijk kantoor in Rijswijk. Maar Nederland is ook een van de belangrijkste aanvragers van patenten in Europa onderstreept de voorzitter van het Europese Octrooibureau, Benoît Battistelli. 

Excellent maar niet genomineerd 

Zes prijzen in categorieën variërend van ‘Onderzoek’ en ‘Industrie’ tot ‘MKB’ en ‘Lifetime Achievement Awards’ werden uitgereikt. Dit jaar was geen enkele Nederlander genomineerd, andere kleinere EU-lidstaten als België en Oostenrijk sleepten meerdere nominaties binnen. 

Tijdens de ceremonie sprak Staatsecretaris Dekker met veel nadruk over Nederlandse vondsten en doorbraken zoals het Majorana-deeltje en grafeen. Nederlandse onderzoekers doen het ook opvallend goed als het gaat om Europese onderzoekbeurzen. “Het rendement ligt enorm hoog,” zei Dekker tegen ScienceGuide in een nadere toelichting. “We krijgen anderhalf keer zoveel geld uit Brussel voor onderzoek dan dat we betalen.”

 Een van de winnaars maakte een bijzondere indruk op de staatssecretaris, de Zweedse uitvinder Pål Nyrén. Deze onderzoeker uit het MKB ontdekte een “veel snellere, veel simpelere en veel goedkopere methode om DNA sequenties te maken”, aldus het juryrapport. “Deze ontdekking opent de deuren naar veel persoonlijkere behandelingen voor levensbedreigende ziekten zoals kanker.” 

Wat Nederland moet doen 

“Dit is een voorbeeld van een zeer technologisch MKB dat zich bevindt op het snijvlak van baanbrekend onderzoek en de praktische toepassing. Dit laat zien dat niet alleen grote bedrijven grote innovaties kunnen doen maar dat het MKB ook een zeer belangrijke rol speelt”, onderstreepte Dekker. Die kant moet het onderzoek in ons land ook op. 

De staatssecretaris zei dat als hij moest kiezen welke prijs hij volgend jaar het liefst door een Nederlander gewonnen ziet worden, twee prijzen boven de rest uitsteken. “De prijs voor beste doorbraak in fundamenteel onderzoek en de prijs voor grootste doorbraak in het MKB.”Ons land moet in deze beide categorieën zich nadrukkelijker gaan onderscheiden.  “Ons R&D is erg goed, de topbedrijven zijn goed. Maar de slag naar een innovatief Nederland moet in het MKB gemaakt worden”, zei Dekker. 

Niet vies, wel hoogwaardig 

Op basis van de verdeling van de prijzen voor 2013 is de typische uitvinder nog steeds een man. Maar twee vrouwelijke researchers waren genomineerd voor de Uitvinders Oscars en geen van hen ging met de prijs naar huis. 

Dekker zag dit ook en is alles behalve content. “Om dit in de toekomst te veranderen hebben we het Techniekpact opgesteld. We willen niet dat jongeren pas op het MBO of HBO geïnteresseerd raken in techniek, maar dat zij al op de basisschool vertrouwd én enthousiast gemaakt worden van techniek. We hebben niet alleen meisjes nodig de komende jaren, we kunnen iedereen gebruiken.” Het advies van KNAW President Clevers over wetenschap en technologie in het basisonderwijs is in dat opzicht perfect getimed. 

“Initiatieven als de Europese Uitvindersprijs laten zien dat techniek niet vies is maar hoogwaardig,” onderstreept Sander Dekker in dit verband. “Technologie heeft bovendien geweldige producten tot gevolg, we zien hier bij deze ‘Oscars’ medicijnen tegen kanker, ontdekkingen die smartphones mogelijk maken, maar ook hele praktische toepassingen in meubels.”

Iemand nomineren voor de European Inventor Award 2014 kan hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK