Wouter Bos moet VU redden

Nieuws | de redactie
20 juni 2013 | Wouter Bos wordt de voorzitter van het bestuur van het VUmc. Met deze benoeming worden de kaarten in de Amsterdamse HO-top flink nieuw gemengd. Wie zal nu naast hem als opvolger van René Smit de VU gaan leiden?

De overstap van Bos van KPMG naar een functie waar de Balkenende-norm zal gelden is ook daarom pikant. Hij neemt een post over waar hij zijn gaven als inspirator en verandermanager meer dan ooit bewijzen kan. En moet.

Dubbele benoeming

Met deze benoeming pleegt Vanderkruijs, partner in executive search uit Utrecht als headhunter tegelijk nogal een coup. Men is er in geslaagde de onder vuur liggende VU-RvT ervan te overtuigen naast Bos een topwetenschapper uit de eigen gelederen als lid van de Raad van Bestuur te benomen, prof Chris Polman. Deze neuroloog heeft bij de collega’s groot draagvlak en kent de perikelen, eigenaardigheden en cultuur van de academische ziekenhuiswereld.

Bos brengt een reeks bestuurlijke pluspunten mee voor zijn nieuwe post. Bij KPMG heeft hij zich zeer kunnen verdiepen in de complexe structuren en belangen van de zorgsector. De combinatie van VUmc en AMC zal binnenkort als min of meer gefuseerd geheel een reusachtig ‘bedrijf’ gaan vormen, waar men een oud-minister van Financiën ook erg goed gebruiken kan. Dat ministerie kijkt bovendien al langer begerig naar de forse publieke investeringen in de UMC als object van aanzienlijke besparingen.

Bos’ opvolger in het kabinet, Jan Kees de Jager, placht de UMC als een badkuip met vijf kranen te beschrijven. Een stevige defensie van het budget zal men dan ook van Wouter Bos zeker verwachten. Hij kent daarvor de interne verhoudingen en politieke krochten van zowel de zorg als de rijksdienst in hoge mate.

Hoe verder nu bij VU?

De reeks ongelukkige en in het mediatijdperk ook rijkelijk naieve activiteiten van het VUmc – zoals een realitysoap – zal Bos ongetwijfeld in hoog tempo binnenskamers redresseren. Meer mediasavvy mensen zal hij binnen halen, zo mag verwacht worden. 

Met Bos als de baas van het ziekenhuis staat de universiteit der kleine luyden er nog bleker bij nu. Hij is een echte ‘VU-jongen’ van oorsprong en dat zal hem gezag verlenen. René Smit is bestuurlijk en partijpolitiek een ‘Auslaufmodell’ en Bos zal zich ongetwijfeld onmiddellijk gaan inlaten met de opvolging van de collegevoorzitter. De balans binnen de VU  kan hierdoor onbedoeld voor langere tijd verstoord raken. Daar zal min of meer fusiepartner UvA/HvA niet zonder zorg naar kijken.

De gedachte die hier en daar post vatte, dat René Smit opgevolgd zou worden door Jan Peter Balkenende is met deze benoeming in elk geval de kop in gedrukt. Voor een RvT onder leiding van CDA-prominent en oud-minister onder Balkenende, Cees Veerman, een opmerkelijke stap.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK