Duitse leraar moet van Facebook af

Nieuws | de redactie
31 juli 2013 | Zijn social media wel bedoeld voor onderwijs informatie? Een reeks Duitse onderwijsministers verbiedt nu leraren Facebook en andere netwerken te benutten voor interactie met studenten.

Een ‘handreiking’ van SPD-minister Andreas Stork in Baden Württemberg baart opzien, omdat hij docenten oproept geen gebruik te maken van middelen als Facebook. Hij waarschuwt voor de kwetsbaarheid van persoonsgegevens waarover leraren vanuit hun ambtelijke verantwoordelijkheid beschikken. De ‘Datenschutzbeauftragte’ – de commissaris gegevensbescherming – van het Bundesland had daar namelijk met nadruk op gewezen.

Gedragsregels na ouderklachten

Minister Stork had ook klachten van ouders ontvangen. Die beklaagden zich dat leraren berichten op Facebook als officiële commentaren naar hun studenten en leerlingen inzetten en zijn hen zo ‘dwingen’ mee te doen met zulke middelen. De bewindsman achtte het daarom raadzaam de docenten gedragsregels te geven.

Stork staat niet alleen. In Beieren en  Sleeswijk Holstein is aan de twee randen van Duitsland reeds sprake van zo’n social media verbod voor docenten. Collega-minister in Saksen in Rijnland Palts werken aan vergelijkbare bepalingen. In de deelstaten Hessen en Noordrijn-Westfalen voelen de ministeries daar veel minder voor, zo meldt de FAZ. Zij vertrouwen liever op de mediawijsheid van de onderwijsmensen een “amtsangemessenes Verhalten der Lehrer”

Geen shitstorm

Dat niet alles via verbod en gebod te regelen is beseft ook de groen-rode regering van Baden Württemberg  de docenten blijft het toegestaan sociale media te gebruiken in hun onderwijs, als vorm van mediapedagogiek.

Minister Stork beschikt zelf niet over een profiel of account in social media, zo meldt zijn woordvoerder. Ook vielen de reacties mee, meldde zij. “Er is geen shitstorm over ons ministerie losgebarsten tot nu toe. “


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK