Groei werkloosheid in onderwijs aan kop

Nieuws | de redactie
14 augustus 2013 | Nergens in de arbeidsmarkt neemt de werkloosheid zo hard toe als in het onderwijs. Volgens het CBS neemt het aantal WW-uitkeringen in deze sector sneller toe dan in andere delen van de arbeidsmarkt.

Het totaal aantal WW-uitkeringen is in juli met 13.000 gestegen naar 395.000. Het aantal WW-uitkeringen groeide naar verhouding het hardst vanuit het onderwijs, rekent het CBS voor. Regionaal gezien was de toename het grootst in de provincie Overijssel.

Sluipende bezuinigingen

De AOb reageert geschrokken: “Een groei van 33 procent in één jaar.” De werkgelegenheid in het basisonderwijs loopt vooral terug door krimp. Bovendien snijden scholen in hun uitgaven omdat ze te maken hebben met sluipende bezuinigingen, zegt de vakbond. In het voortgezet onderwijs komen ook minder banen, terwijl het aantal leerlingen daar nog wel groeit.

“In totaal zijn er de afgelopen jaren duizenden banen verloren gegaan in het onderwijs. Aan krimp valt niet zo veel te doen, maar scholen bezuinigen ook op personeel. Op die manier loopt de arbeidsmarkt vooral voor jongeren helemaal vast. Om deze groep niet kwijt te raken moeten we zorgen dat we ze behouden voor het onderwijs, waar we al jaren op hameren.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK