Studieschulden als bubble

Nieuws | de redactie
5 augustus 2013 | Een bubble door studieschulden in de USA? NRCnext opent er nu mee, maar al in augustus 2011 werden studieleningen door Moody’s c.s. als fors risico gemarkeerd en in juli 2012 waarschuwde Bain de universiteiten voor de consequenties voor hun financiering. Totale studieschuld in de USA: ruim $ 1000 miljard.

In augustus 2011 publiceerde ScienceGuide over de zorgelijke analyses die in de USA de ronde deden in de financiële wereld. ‘Financial experts predict that the U.S. student loans market may be the next financial bubble to bust. “The long-run outlook for student lending and borrowers remains worrisome,” according to a report by Moody’s Analytics.’

Gevaar voor universiteiten

Christian deRitis, director at Moody’s Analytics, now published a report forecasting a dire future for student loans. Numbers indicated that the student debt market could be the next financial bubble to bust.

“The long-run outlook for student lending and borrowers remains worrisome… There is increasing concern that many students may be getting their loans for the wrong reasons, or that borrowers – and lenders – have unrealistic expectations of borrowers’ future earnings,” states deRitis in his report.

Romney’s vroegere bedrijf kwam in juli vorig jaar met zijn waarschuwing: ‘The U.S. student loan bubble has reached American universities. Expenses grow rapidly alongside liabilities, research by Bain Capital and Sterling Partners shows. The way out: opening new revenue streams and dealing with disruptive innovation like online education.

American universities are facing a dire financial future, according to a report by Bain & Company and Sterling Partners (private equity firm). This is mainly due to the fact that students are no longer able to support tuition fee hikes as their debt capacity is already at its limits.’

Veel meer wanbetalers

In november 2011 gaf een studie van Demos de achtergronden hiervan en de consequenties voor de jonge Amerikanen, hun ouders en hun opleidingsinstituten.  “How do students afford college? They borrow, and for the first time in our history, total student loan debt is greater than total credit card debt. The college graduate begins post-college life with an average debt of $24,000,” meldt Demos.

In de publicatie ‘The State of Young America’ is te zien, dat met name bij alumni van de niet-publieke universiteiten het aantal wanbetalers fors is toegenomen sinds de kredietcrisis. Hun percentage steeg van 11 naar 15% van de schuldenaren. Bij de publieke instellingen steeg het van 6 naar 7 % en bij de niet-publieke instellingen zonder winstoogmerk van 4 naar 5%. 

Er werd zelfs een overzicht gemaakt van welke universiteiten met hun resultaten meer en minder bijdragen aan het ontstaan van zo’n bubble door het ontstaan van meer en minder ‘wanbetalers’. Studeren bij Robbert Dijkgraaf in Princeton werkt relatief positief door, maar dat mag geen verrassing heten.

1000 miljard, wat is dat?

Enige weken gelden berekende het Consumer Financial Protection Bureau van de Amerikaanse regering dat de totale studieschuld van de 37 miljoen Amerikanen met studieleningen nu de grens van 1 biljoen dollar heeft overschreden. “This news comes a few days after the interest rates on several student loans have doubled from 3.4 percent to 6.8 percent.”

In een infographic werd daarbij aangegeven wat dat bedrag inhoudt, want een concrete voorstelling maken van 1 biljoen is niet een ieder gegeven. Enkele voorbeelden: het is genoeg om de uitgaven van Obama’s regering voor 103 dagen te dekken en voldoende voor de aanschaf van 30% van alle auto’s die op de Amerikaanse wegen rijden.

infographic Trillion


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK