Keuzesucces wordt studiesucces

Nieuws | de redactie
4 september 2013 | “Veel studenten wisselen in het eerste jaar (27% van de havisten) of stoppen na 1 jaar met studeren (22% van de mbo'ers).” Hoe kun je jongeren beter laten kiezen voor hun beste HBO- en WO-opleiding? In het #HBOdiscours wordt de weg afgelegd van keuzesucces naar studiesucces.

Op 11 september lanceert HBO-voormanThom de Graaf het nieuwe document ‘Studie in Cijfers’ van hogeschool Windesheim. ‘Studie in Cijfers’ gebruiken hogescholen bij hun studievoorlichting zodat studiekiezers opleidingen goed kunnen vergelijken.

Wat werkt en waarom?

Dit is de aanleiding voor een verdieping van de dsicussie over wat werkt en waarom in een nieuw #HBOdiscours. De gasten, studenten, docenten en bestuurders uit het HO en MBO komen op Windesheim bijeen rond de vragen: hoe maak je de juiste studiekeuze en hoe vergroot je je studiesucces?

Want dat kan beter in Nederland. De cijfers rond switch en uitval zijn wat dat betreft veelzeggend. Bovendien: studenten die een goede studiekeuze hebben gemaakt, halen hun diploma gemiddeld in 4,5 jaar.

Mooie HBO-voorbeelden

Er zijn in het HBO bovendien bemoedigende voorbeelden die laten zien dat het kan. Zo heeft de Hanzehogeschool Groningen een systematische aanpak opgezet die de moeite waard is. Hanze-voorzitter Henk Pijlman laat hier zien hoe zijn project Rendementen/Studiesucces systematisch onderzoekt en analyseert wat wel en niet werkt. “Doen we de goede dingen en doen we die goed?”

De tijd van losse mentor-projecten is binnen de hogescholen dan ook nu toch wel voorbij. Om studiesucces werkelijk te versterken zullen HO-opleidingen ‘evidence based’ moeten werken. De Haagse Hogeschool neemt hier het voortouw en publiceerde onlangs een bundel waarin de opbrengsten van het Programma Studiesucces van de periode 2009-2012 werden gepresenteerd bij gelegenheid van een conferentie.  

U bent van harte welkom op 11 september 2013. Tijdstip: van 17.00 tot 18.00 uur. Locatie: Hogeschool Windesheim, Zwolle.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK