Californisch innovator op Onderwijs

Nieuws | de redactie
30 oktober 2013 | Obama benoemt Ted Mitchell, een machtig man in het onderwijs van California, als opvolger van Martha Kanter op het onderwijsministerie. Mitchell is onder meer lid van het bestuur van de Khan Academy. Onderwijsexcellentie en leraarschap staan hoog in zijn vaandel.

Zijn reeks functies is indrukwekkend: Deputy to the President at Stanford University, Vice Chancellor and Dean of the School of Education and Information Studies at University of California – Los Angeles, Professor and Chair of the Department of Education at Dartmouth College en bovenal President of the California State Board of Education. Hij was daarmee een soort collegevoorzitter van het publiek onderwijs van de grootste staat van de USA.

Maar meest interessant puntje: Barack Obama is een alumnus van het Occidental College waar Mitchell collegevoorzitter is geweest. “It’s a wonderful, small liberal arts college. The professors were diverse and inspiring. I ended up making some lifelong friendships there, and those first two years really helped me grow up.”

Excellentie en leraarschap

De nieuwe onderminister Mitchell “has long been active in educational reform initiatives throughout California and Los Angeles. He chaired the Governor’s Committee on Educational Excellence, charged with making recommendations to improve California’s system of K-12 finance and governance, and currently serves on the California P-16 Council and chairs the Teacher Effectiveness Task Force for the Los Angeles Unified School District.”

“In addition, he has been an active board member for a number of high-performing organizations, including Children Now, ConnectEd: The California Center for College and Career, The McClatchy Company, National Alliance for Public Charter Schools, as well as eight years of service on the NewSchools board before becoming CEO. He also serves on the advisory council for Stanford University’s Initiative on Improving K-12 Education and the advisory board of the American Federation of Teachers (AFT) Innovation Fund.”

Visies

Verwacht wordt, dat hij in de tweede helft van Obama’s tweede termijn de nadruk zal leggen op de plannen tot versterking van het basisonderwijs. De agenda ten aanzien van het hoger onderwijs heeft Martha Kanter de voorbije jaren afgewerkt. U leest haar interview met ScienceGuide hier.

Mitchells visie op het nationale onderwijsbeleid legde hij tijdens de campagne voor het presidentschap in 2008 neer in een artikel. U leest dat hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK