Week van de Leraar

Nieuws | de redactie
2 oktober 2013 | Zo'n week verdient inspiratie voor het vak. Simon Verder recenseert ‘Het Alternatief’ van Jelmer Evers c.s. omdat “de leraar zijn eigen beroep terug zal moeten eisen.” Geert ten Dam (Onderwijsraad) laat docent zelf onderzoek doen en Nieuw Zeeland voert ‘Overall Teacher Judgements’ in.

Algeheel Leraren Oordeel

Nieuw Zeeland is 2014 gastland van de ‘Obama Summit’ over leraarschap. Het onderwijs werkt er sinds drie jaar met nationale standaarden, waarvan de eerste effecten onlangs naar buiten kwamen. Helpen zij docenten in hun professie? Stijgen leerprestaties en het Pabo-niveau door de ‘Overall Teacher Judgements’?

Leraar met beroepseer

Simon Verwer recenseert in de Week van de Leraar het boek van zijn jonge collega’s  Jelmer Evers en Rene Keyber: ‘Het Alternatief: Weg met de afrekencultuur in het onderwijs!’ Kern is, dat “de leraar zijn eigen beroep terug zal moeten eisen van beleidsmakers, politici en bestuurders. Het ontbreekt leraren veelal aan eigenaarschap, omdat dit systemisch weg is georganiseerd.”

Onderzoekbank voor leraren

Geert ten Dam, voorzitter van de Onderwijsraad, stelt voor om met leraren een onderzoekdatabank voor leraren op te zetten: een bestand waarin leraren kunnen opzoeken welke aanpak onder welke omstandigheden werkt. “De onaantrekkelijkheid van de school als werkomgeving is een ramp.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK