Biobased-drietal benoemd op Chemelot

Nieuws | de redactie
7 november 2013 | De internationale samenwerking aan het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials krijgt een gezicht. Drie nieuwe professoren gaan aan de slag met het ‘verspinnen’ van polymeren tot vezels.

Tijdens een bijeenkomst op de Chemelot Campus hebben de initiatiefnemers, de Universiteit Maastricht (UM) en RWTH Aachen, deze week de hoogleraren van het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM)-projectteam voorgesteld. Ook werd bekendgemaakt dat de Europese aanbesteding van de specifieke onderzoeksapparatuur is gestart. Verder krijgt de samenwerking met het Fraunhofer IME in Aken verder gestalte en zijn de onderzoekslijnen voor de toekomst uitgezet.

In december 2011 maakten UM en RWTH Aachen University hun plannen bekend voor de oprichting van AMIBM. AMIBM is de onderzoekshotspot op Chemelot voor de teelt, winning, veredeling en toepassing van hoogwaardige grondstoffen uit de natuur: uit planten of bacteriën worden hoogwaardige materialen gewonnen, verwerkt en opgewaardeerd tot biomaterialen met nieuwe of verbeterde eigenschappen voor medische en technische toepassingen.

Toegang tot enorme onderzoekscapaciteit

UM en RWTH positioneren in AMIBM drie gezamenlijke ‘Drehkreuzprofessoren’ op Chemelot: prof. dr. Rainer Fischer (Molecular Biotechnology), prof. dr. Stefan Jockenhövel (Tissue Engineering & Textile Implants) en prof. dr. Sanjay Rastogi (Polymer Physics). Zij gaan, samen met hun teams, eigen uniek onderzoek doen dat aanvullend is op het onderzoek dat al in Maastricht en Aken plaatsvindt. Via deze hoogleraren kunnen bedrijven op Chemelot bovendien contact leggen met de relevante onderzoekspartners in Aken of Maastricht. Daarmee wordt op de campus directe toegang gegarandeerd tot het enorme aanbod aan onderzoekscapaciteit en faciliteiten aan die twee universiteiten.

Voor het AMIBM onderzoek wordt een installatie gebouwd die biopolymeren tot vezels kan ‘verspinnen’: polymeren worden in oplossing gebracht en niet zoals gebruikelijk gesmolten waarvoor voor de biopolymeren vaak schadelijk hoge temperaturen nodig zijn. De machine kan ook bicomponenten-vezels maken, waarmee in één vezel de eigenschappen van twee materialen worden gecombineerd.

De installatie kan de geproduceerde vezels ook nog voorzien van een coating die weer nieuwe eigenschappen kan toevoegen. De vezels worden onder ‘GMP condities’ (General Manufacturing Practice) gesponnen zodat ze geschikt zijn voor klinische toepassingen, zoals implantaten. De Europese aanbesteding voor de aanschaf van deze installatie is zojuist opgestart; zodra de leverancier geselecteerd is, duurt het ongeveer tien maanden voordat de machine volledig in bedrijf is.

Planten en bacteriën veredelen

De samenwerking met RWTH loopt via enkele van haar grootste instituten: het Institut für Textiltechnik (ITA) en het Fraunhofer Institut für Molekularbiologie und Angewandte Oekologie IME. De expertise van Fraunhofer is er op gericht om planten of bacteriën te veredelen die hoogwaardige biomaterialen kunnen leveren. Fraunhofer IME Fraunhofer IME zal ook een bijdrage leveren aan de nieuwe UM masteropleidingen in de sciences en heeft tevens een actieve rol in de opbouw van een sterke link met Greenport Venlo.

AMIBM vormt een van de projecten in de Kennis-As Limburg. De onderzoeksinfrastructuur en samenwerking met het bedrijfsleven bindt afgestudeerden aan de regio en zorgt voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven. De biobased producten en processen die AMIBM ontwikkelt zullen hun toepassing vinden in de medische, technische en consumentensector en zijn daarmee van grote maatschappelijke waarde. Tenslotte draagt AMIBM bij aan de regionale werkgelegenheid: het is de ambitie om in 2021 al 66 FTE directe werkgelegenheid voor kenniswerkers te bieden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK