Doorbreek tirannie van Nature en Science

Nieuws | de redactie
11 december 2013 | “Net zoals dat Wall Street zich moet losbreken van de bonuscultuur, moet de wetenschap ontworstelen aan de tirannie van ’luxe’ wetenschapstijdschriften,” zegt Nobelprijswinnaar Randy Schekman. Hem vind je vanaf nu niet meer in Nature of Science.

Randy Schekman won dit jaar de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor het ontrafelen van het transportsysteem van lichaamscellen. “Ik heb in het verleden gepubliceerde in de ‘grote merken’, ook publicaties die hebben bijgedragen aan mijn Nobelprijs. Maar dat is vanaf nu verleden tijd,” zei hij tegen The Guardian. Het laboratorium van Schekman zal niet langer artikelen sturen naar Nature, Cell en Science.

Schekman zei dat de druk om in de bekende tijdschriften te publiceren wetenschappers aanmoedigt om de kantjes er van af te lopen. Ook zouden ze liever spraakmakend en hip onderzoek doen in plaats van belangrijker werk. Het probleem wordt versterkt door redacteuren die geen actieve wetenschapper zijn geweest, en een voorkeur hebben voor onderzoek dat reuring veroorzaakt.

Limited edition designtassen

Het prestige van een publicatie leidde ertoe dat de Chinese Academie voor Wetenschappen, wetenschappers die publiceren in een toptijdschrift het equivalent van 22.000 euro uitkeren. Sommige wetenschappers verdienen de helft van hun inkomen met deze steekpenningen, zegt Schekman.

Schekman is redacteur van eLife, een online tijdschrift waarin artikelen worden beoordeeld door actieve wetenschappers, en alleen worden geaccepteerd bij een unaniem positief oordeel. Het tijdschrift is gratis voor iedereen beschikbaar. Nature, Cell en Science houden kunstmatig de hoeveelheid gepubliceerde artikelen laag zegt Schekman. Een strategie die volgens de Nobelprijs Laureaat de vraag moet verhogen op de zelfde manier die modeontwerpers hanteren met limited edition tassen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK