Eerste brandstofcel voor elektrische auto

Nieuws | de redactie
13 december 2013 | Het energiekenniscentrum EnTranCe van de Hanzehogeschool komt met een innovatieve primeur. Het eerste oplaadpunt voor elektrische auto’s dat wordt gevoed door een brandstofcel staat in Groningen.

De brandstofcel die EnTranCe ontwikkelt is een onderdeel van het I-Balance project. Daarin worden de mogelijkheden onderzocht om op lokaal niveau de productie en consumptie van energie te reguleren. “Het is veel duurzamer als je niet alle energie vanuit grote centrale locaties moet verplaatsen,” vertelt projectleider Rolf Velthuijs. 

Energie onder de keukentrap

In een brandstofcel wordt chemische energie direct omgezet in elektrische energie, zonder eerst in thermische en mechanische energie te worden omgezet. Het verlies van energie is daardoor veel minder en de opwekking gaat veel efficiënter. Bovendien hoeven geen grote energiecentrales meer te worden gebouwd. “Je zou hem zo kwijt kunnen onder de keukentrap. Het is een soort tafelmodel koelkast eigenlijk.” 

Eén van de nieuwe cellen wordt nu gebruikt om bij EnTranCe in Groningen een laadpaal voor elektrische auto’s van energie te voorzien. Het laadpunt is in opdracht van EnTranCe geplaatst door van Marum installateurs op een portakabin van BAM. Bij kenniscentrum EnTranCe, onderdeel van de Energy Academy, worden allerlei innovaties op het gebied van energie uitgetest en verder ontwikkeld.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK