Mobiel opladen met planten

Nieuws | de redactie
2 april 2014 | Het kabinet zoekt iconen met baanbrekende en innovatieve ideeën. Op TEDx Binnenhof kwam onder het motto ‘Global challenges, Dutch solutions’ een aantal mogelijke iconen al bijeen. Van polders die zelf energie opwekken en schoorstenen voor krottenwijken tot “een stad die loopt op CO2.”

TEDx Binnenhof is de Haagse spin-off van de inmiddels beroemde TED-conferenties waar sprekers worden uitgenodigd om hun innovatieve en baanbrekende ideeën in korte presentaties met de wereld te delen. “Innovatie zit in ons DNA,” zo trapte minister van Economische Zaken Henk Kamp de middag in de Ridderzaal dan ook af.

Stip aan de horizon

Volgens Kamp moeten de topsectoren het platform bieden om die innovatie grond te geven. Eén van de stappen daartoe is het aanwijzen van een aantal zogeheten Nationale Iconen. Dat zijn mensen en projecten die “een stip aan de horizon zetten” bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Spinoza-winnaar Bert Weckhuysen is iemand die voor zichzelf zo’n stip aan de horizon heeft gezet. In zijn onderzoek naar katalyse heeft de UU-onderzoeker zich ten doel gesteld om CO2-uitstoot door katalyse terug te dringen, of nog beter, ten goede te benutten. “Een stad die loopt op CO2, waar er een tekort is aan CO2, in plaats van een overschot.”

Zo ver is het nog niet, maar Weckhuyzen gelooft er heilig in dat hij, of één van zijn opvolgers die stap gaat zetten als we ons richten op de creatieve oplossing en ons niet blindstaren op problemen. “Soms vergeten we het te hebben over de oplossingen.”

Slimme polders

Oplossingen werden er in de Ridderzaal ten volste geboden. Al moet er in veel gevallen nog wel een geldschieter gevonden worden, die de ambitieuze plannen ook de mogelijkheid biedt om ten uitvoer te worden gebracht. Die van Barry Scholten bijvoorbeeld, die een systeem heeft ontwikkeld om bij het pompen van water in gemalen koud water op te slaan en gebruiken als duurzame koeling.

Volgens Scholten kan zijn ‘smartpolder’ tegelijkertijd er voor zorgen dat delta’s in Nederland en de wereld kunnen worden beschermd en tegelijkertijd voor duurzame energie zorgen. “Hele steden kunnen op deze manier worden voorzien van energie. Hopelijk kunnen we op deze manier de delta’s in de wereld veiliger en gezonder maken.”

Het probleem waar veel van de innovatieve ideeën tegenaan lopen, is dat de plannen vaak uitgaan van een hele andere productieketen. Zo ook het ambitieuze plan van Heleen Herbert. Zij wil de warmte uit rioolwater omzetten in duurzame energie voor huishoudens. Dit betekent wel dat energieleveranciers én producenten van nieuwe riolering de handen ineen zullen moeten slaan. Vanuit de zaal klinkt enthousiasme voor het plan, dat met name bij gemeenten interesse wekt.

Stroom uit planten

Dat enthousiasme is er ook voor het verhaal van Marjolein Helder, die met haar bedrijfje Plant-e energie wil gaan opwekken uit planten. Helder laat aan de zaal zien hoe zij haar mobiele telefoon inplugt om energie uit een plant te halen en zegt dat “vier procent van het Nederlandse waddengebied al voldoende is om 20% van de vereiste hoeveel energie te produceren.” Ze sluit af met een lied, waarvoor zij de handen van de zaal op elkaar krijgt. De vereiste acht keer €60.000 die Helder nodig heeft om haar droom te verwezenlijken is velen echter nog een brug te ver.

De Maastrichtse professor  Onno van Schayck heeft ook financiële steun nodig. Middels een crowdfunding-campagne wil hij geld inzamelen om Indiase krottenwijken te voorzien van een eigen schoorsteen. In veel van de huisjes wordt met open vuur gekookt en dus “sterven jaarlijks vier miljoen mensen als gevolg van de vervuilde lucht binnen.”

Klimaatneutraal Aruba

Het is een ambitieus plan, zoals alle plannen gepresenteerd bij de TEDx Binnenhof een vergezicht bieden dat wellicht niet voor iedereen direct is weggelegd. Mike Eman , premier van Aruba, kan de mensen wellicht bij elkaar brengen om die dromen te realiseren.

Eman wil in 2020 Aruba volledig klimaatneutraal maken. Een gedurfd plan dat het eiland in eerste instantie vooral veel geld zal kosten. Misschien is dat ook wel de les die te trekken valt uit de verschillende TEDtalks. Aan creatieve ideeën ontbreekt het niet, wat nu nodig is, is durf van de juiste partijen om de plannen ook echt uit te gaan voeren. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK