Voorkom verdachtenbankje

Nieuws | de redactie
23 juni 2014 | Data goed archiveren én publiceren wordt van steeds groter belang. Het 3TU Datacentrum wil deze ontwikkeling bij onderzoekers en beleidsmakers onder de aandacht brengen. “Als mijn onderzoeksgroep geen data kan overleggen, zijn we eigenlijk al schuldig bevonden,” zegt prof. dr. Bert Meijer (NWO).

NWO-bestuurder, TUe-hoogleraar en voormalig Spinoza-winnaar prof.dr. Bert Meijer benadrukte in Eindhoven het belang van goede en transparante data. “We zijn misschien zelfs een beetje laat met onze aandacht voor dit punt. De Verenigde Staten loopt al wat stappen vooruit.”

Direct verdacht

Het op goede wijze overleggen van data is essentieel in de wetenschap, stelde Meijer die daaraan toevoegde dat je zonder transparante data eigenlijk gelijk in het verdachtenbankje staat. Juist, omdat repliceerbare data nu zo belangrijk worden, pakken universiteiten de handschoen op, om wetenschappers hierin te ondersteunen.

In Eindhoven vond daarom afgelopen week de derde uit een reeks bijeenkomsten plaats, georganiseerd door het 3TU Datacentrum. Doel is onderzoekers en beleidsmakers informeren over het belang van en de mogelijkheden tot het op goede wijze bewaren, delen en publiceren van data.

Volgens Meijer kunnen de drie technische universiteiten in deze ontwikkelingen een leidende rol vervullen waarin binnen instellingen en tussen verschillende instellingen stappen gezet worden. “Professionalisering van het systeem is vereist,” stelde de NWO-bestuurder in Eindhoven.

Vereiste bij Horizon 2020

Die boodschap van de NWO wordt vanuit Europa ondersteund. In een videoboodschap had Eurocommissaris Neelie Kroes bij eerdere bijeenkomsten het belang hiervan al onderstreept. “Het managen van data is een must voor elke wetenschapper. Het voorkomt duplicatie en geeft een boost aan de efficiency. Het maakt onderzoek meer zichtbaar en maakt resultaten meer transparant en verifieerbaar. Het doet alles wat goede wetenschap hoort doen.”

Vanuit EU-programma Horizon 2020 is het dan ook een vereiste voor wetenschappers om in hun subsidieverzoeken een paragraaf te wijden aan de plannen voor het managen van data en ook de NWO in Nederland onderzoekt nu de mogelijkheden om dit ook een verplicht onderdeel te maken. Recent onderzoek in opdracht van DANS laat zien dat steeds meer wetenschappers het belang inzien van goed datamanagement.

Nieuwe oplossingen

In Eindhoven werden dan ook voorbeelden getoond van hoe data management het best georganiseerd kan worden.  Zo laat TUe-onderzoeker Daniël Lakens zien hoe met online tools als https://curatescience.org/, een online platform dat onderzoekers op een gemakkelijke wijze faciliteert in het opslaan en beheren van data. “We moeten zelf op zoek naar oplossingen om de ontwikkelingen voor te blijven,” stelt Lakens. “Het is erg makkelijk om data significant te maken, maar als alles vrijelijk beschikbaar is, is dat anders.”

Die visie wordt door Meijer onderstreept, maar hij voegt er aan toe dat er ook juist organisatorisch het een en ander verlangd mag worden van faculteiten. “Er is ook een groot verschil in wat voor data er verzameld wordt tussen disciplines. Ik denk dat juist de technische faculteiten het voortouw kunnen nemen hierbij,” gaf de NWO-bestuurder de aanwezigen bij de bijeenkomst van de 3TU dan ook mee.

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK