Meer basisbeurs in Duitsland

Nieuws | de redactie
11 augustus 2014 | Geen leenstelsel in Duitsland, maar een forse expansie voor de studiebeurzen. De federale regering in Berlijn maakt bovendien ruimte voor miljarden extra die de deelstaten in het hoger onderwijs willen steken.

De ‘Bafög’, de studiefinanciering bij de oosterburen, krijgt meer armslag van het kabinet-Merkel van CDU en SPD. De regering in Berlijn neemt voortaan de 35% van de uitgaven over, die door zestien Länder werd opgebracht. Dat maakt de organisatie minder complex en de deelstaten willen hun ‘meevaller’ inzetten in een breed pakket van investeringen, zowel in eigen prioriteiten als samen met minister Wanka.

Zo kunnen de komende jaren €6 miljard extra besteed worden voor de kwaliteit en infrastructuur van HBO en WO. Bovendien zal ‘Berlijn’ in deze kabinetsperiode de beurzen uitbreiden: 7% verhoging, meer toeslag voor huuronkosten en de kosten van kinderopvang. De maximale beurs wordt zo verhoogd van €670 naar €735. Deze aanpassingen aan het prijspeil van studiekosten en levensonderhoud gaat in 2016 in. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK