Open Access akkoord VSNU

Nieuws | de redactie
20 november 2014 | Uitgeverij Springer en de VSNU hebben een onderhandelingsakkoord bereikt over de transitie naar Open Access. Staatssecretaris Sander Dekker reageert enthousiast: “Heel goed om te horen dat uitgeverij Springer zijn verantwoordelijkheid neemt.”

“We vertrouwen erop dat we samen met Springer door dit akkoord een beslissende stap in de goede richting zetten”, aldus Koen Becking, voorzitter Tilburg University en hoofdonderhandelaar namens de VSNU. “Wetenschappers in Nederland kunnen door dit akkoord Open Access publiceren in bestaande Springer-tijdschriften. Tegelijkertijd blijven ze toegang houden tot deze tijdschriften om artikelen te kunnen lezen.”

Handig voor de leraar

Ook staatssecretaris Dekker reageert enthousiast: “Heel goed om te horen dat uitgeverij Springer zijn verantwoordelijkheid neemt en de goede intenties die eerder zijn uitgesproken nu ook samen met de universiteiten omzet in een onderhandelingsakkoord. Het is belangrijk dat een grote uitgeverij als Springer inziet dat Open Access de toekomst is van wetenschappelijke publicaties. Het akkoord tussen Springer en de universiteiten is daarom een heel belangrijke stap de goede kant op. Kennis die gedeeld wordt, is van belang voor het innovatievermogen van Nederland. Het kan de dokter helpen om van de laatste medische onderzoeken op de hoogte te zijn en het is handig voor de leraar bij nieuwe ontdekkingen in de pedagogiek”.

CEO van Springer, Derk Haank reageert enthousiast over dit bereikte akkoord. “We are very pleased to announce this agreement, and look forward to working with the VSNU in the future. Our commitment to supporting the scientific community, including open access, is well known. We are confident that we will be able to announce further, similar agreements in the near future.”

Opsteker voor VSNU

Dit is een opsteker voor de VSNU. Onlangs werd nog bekend dat de onderhandelingen over Open Access met Elsevier voorlopig op niets waren uitgelopen, omdat deze uitgever met een voorstel gekomen was waarin op geen enkele manier werd ingegaan op deze noodzakelijke verandering naar Open Acces. De universiteiten hoopten toen dat Elsevier alsnog met een aangepast voorstel zou komen. Vooralsnog is er geen duidelijkheid over de uitkomsten van die onderhandelingen.

Met de afzonderlijke wetenschappelijke uitgevers worden afspraken gemaakt over de abonnementsgelden voor wetenschappelijke tijdschriften namens alle Nederlandse universiteiten. Dit worden de Big-Deal onderhandelingen genoemd. Universiteiten willen de afspraken over de abonnementen alleen verlengen onder de voorwaarde dat uitgevers bereid zijn stappen te zetten om Open Access dichterbij te brengen. Verschillende uitgevers zijn terughoudend, omdat het verdienmodel voor de uitgevers ingrijpend wijzigt. Uit de onderhandelingen met Springer blijkt dat er wél beslissende stappen naar Open Access kunnen worden gezet.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK