Rumoer rond Armenië

Nieuws | de redactie
14 april 2015 | De studentenvereniging Anatolia organiseert bij de VU een debat over de vreselijke gebeurtenissen in Armenië, precies 100 jaar geleden. Dat kan natuurlijk, maar de datum is wel een provocatie, want 24 april is de ‘4 mei’ der Armeniërs en het CvB vraagt zich inmiddels ook af of niet de verkeerde spreker voor het verkeerde event komt opdraven.

Op 24 april zou namelijk prof. Justin McCarthy, die de Armeense genocide ontkent, een lezing verzorgen. “Begin februari heeft SV Anatolia een aanvraag voor een zaal ingediend om een debat te organiseren. Daarbij zou ruimte zijn voor verschillende perspectieven doordat tenminste één andere hoogleraar zou worden uitgenodigd, te weten prof. dr. Erik-Jan Zürcher. Daarmee voldeed de aanvraag aan de criteria die de VU stelt in het protocol “aanvraagcriteria verhuur onderwijsruimten VU”. De aanvraag betreft daarmee géén lezing maar een debat of open dialoog,” aldus het bestuurscollege van de universiteit.

Geen evenwichtig debat

Dat is niet zonder redenen. “De VU hecht bij uitstek – als academische gemeenschap – aan het faciliteren van een evenwichtige debat waarin ruimte is voor verschillende perspectieven.” En daar zit nu de snag, zo blijkt. “Als blijkt dat de huidige vorm van de bijeenkomst geen ruimte biedt voor verschillende perspectieven, zal de VU de bijeenkomst opnieuw beoordelen. Het protocol voor het verhuren van onderwijsruimten sluit bijeenkomsten zonder oogmerk van een debat of open dialoog of bijeenkomsten met propagandadoeleinden voor één partij, uit.”

Inmiddels blijkt dat de eminente Leidse hoogleraar Zürcher helemaal niet was uitgenodigd, terwijl de organisatoren dit wel beweerden bij hun aanvraag voor de 24e april. Dat hij daarbij ook de gekozen avond van de dag van de wereldwijde herdenking van de Armeense volkerenmoord weinig kies vindt, kan men zich ook wel indenken. Het CvB meldt daarom nu: “Als uit de nieuwe beoordeling blijkt dat enkel prof. McCarthy zal optreden is er geen sprake van een evenwichtig debat en zal de bijeenkomst worden uitgesteld totdat daarvan sprake is. Helaas heeft s.v. Anatolia nog niet op contactverzoeken van de VU gereageerd.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK