KU Leuven gaat publicatiedruk te lijf

Nieuws | de redactie
21 september 2015 | Bij sollicitaties en promoties zullen academici van de KU Leuven een essay moeten schrijven over het belang van hun werk. Men wil zo een einde maken aan de publicatiedruk. Ook wetenschappers die belangrijk onderzoek doen, maar minder publiceren moeten zo een baankans hebben in de wetenschap.

Zo veel mogelijk publiceren, daardoor komt de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek in het gedrang. De KU Leuven grijpt in en wil het voorbeeld van de Harvard Business School volgen. Bij sollicitaties en promoties zullen academici een essay moeten schrijven over het belang van hun werk, zo schrijft de Vlaamse krant De Morgen.

Ratrace voor jong talent

Vooral jonge onderzoekers voelen de druk op hun schouders. Het aantal doctoraten is de voorbije jaren fors gestegen, waardoor steeds meer jongeren hopen op een academische carrière. Maar tegelijkertijd steeg het aantal vacatures voor docenten en professoren niet of nauwelijks. Aan de KU Leuven zijn er voor elke aanstelling als docent maar liefst dertien postdocs, onderzoekers die na hun doctoraat aanblijven, beschikbaar. Het zorgt voor een ratrace en dreigt het jonge talent, dat steeds sneller moet werken om meer te publiceren op te branden.

Voordat hij rector werd, noemde Rik Torfs het systeem ‘ontspoord’ en hij gaf aan er verandering in te willen brengen. Een nobel streven, maar verre van eenvoudig. Het financieringsdecreet voorziet een vaste som geld voor de Vlaamse universiteiten. Onder meer het aantal publicaties van elke instelling bepaalt de uiteindelijke dotatie. Meer publiceren dan de andere levert dus een groter stuk van de taart op.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK