Porde Jaap op?

Nieuws | de redactie
1 september 2015 | Jaap Oosterwijk benut zijn ‘nummer 1 plek’ in de Top 10 meteen voor enige reflectie. Net terug uit Malawi had hij vooral een vraag aan zijn volgers in social media.

Zijn UvA-vrienden waren niet eens verbaasd dat Oosterwijk na het gebeuren rond het Maagdenhuis van de aardbodem verdwenen leek. “Zo is Jaap. Hij heeft zijn punt gemaakt, dan vertrekt hij naar een nieuw thema dat hem begint te interesseren.” Waar hij gisteren bij de opening van het academisch jaar was? Men wist het bij de ASVA ook niet precies.

Een hele eer

De nummer 1 van de Top 10 meldde zich toen zelf even. “Merci, een hele eer,” stuurde hij de hoofdredacteur van ScienceGuide toe. Hij was niet zeker of hij bij de opening van het UvA-jaar überhaupt naar binnen mocht of kon komen, overigens. “Net terug uit Malawi en daar begint het al weer,” spotte hij.

Zijn volgers op Twitter legde hij een vraag voor. Wat vonden zij van de motivatie die ScienceGuide had gegeven voor zijn nummer 1 plek. De tweet-tekst met name zette hem aan het piekeren. ScienceGuide schreef dat hij de man was die “de UvA opporde.” Hadden zijn vrienden en volgers zijn werk en zijn optreden ook zo beleefd? Was wat hij had gedaan ‘opporren’?

Dat gaf al aan dat de interne discussie over de betekenis van de Maagdenhuisacties nog lang niet voorbij is. Dat bleek bij de jaaropening ook. Peter-Paul Verbeek zette daar puntig uiteen hoe sommigen in de academische wereld in de greep van een soort onbedoeld fundamentalisme zijn verzeild. Dat Vincent Icke bijvoorbeeld een taboe wil afkondigen op het woord valorisatie, beviel hem allerminst.

De oud-President van de Jonge Akademie wees erop dat innovatie het hart van elke wetenschapsbeoefening is: de verkenning van nieuwe inzichten, nieuwe culturele, fysieke, spirituele en technische fenomenen en hun impact op wie wij zijn en hoe wij denken. Valorisatie is een stukje van die keten.

Clowneske feesthoedjes

Dat de CSR van de UvA een gedicht had willen voordragen en dat toch niet mocht, had in dat verband iets kolderieks. Studenten met clowneske feesthoedjes gaven aan dat gevoel verfijnd uitdrukking. Rector Edgar du Perron maakte van zijn hart geen moordkuil. Hij vond het maar niets dat zo’n stukje huisvlijt van de dichtader van studenten geen twee minuten was gegund. “Ik ga daar helemaal niet omheen draaien. Van mij hadden ze dat mogen doen. En als er iets in staat dat me niet bevalt dan hadden we ons daar met een korte opmerking van kunnen distantiëren. Zo vreselijk was dat voor onze gasten van buiten allemaal niet geweest.”

Het was daarom niet zo vreemd dat de oprichter van de studentenbond in ons land in haar reactie op de negende plek in de Top 10 er evenmin omheen draaide. SER-voorzitter Mariette Hamer reageerde verheugd op de uitslag van de Top 10 en liet indirect blijken de nummer 1 plaats van Jaap Oosterwijk zeer wel te begrijpen. De oud-voorzitter en oprichter van de LSVb liet het bloed weer even kruipen waar het niet gaan kan, kortom. Zij voegde bij haar dank nog haar eigen accent nadrukkelijk toe: “Zoals eerder gezegd: je leven lang ‘leren’ is het voedsel voor de toekomst.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK