Leden Raad van Bestuur NWO bekend

Nieuws | de redactie
8 juli 2016 | NWO nieuwe stijl valt meer en meer in de plooi. Na de benoeming van directeuren voor alle domeinen zijn nu ook de leden van de Raad van Bestuur bekend. Voorzitter Stan Gielen krijgt gezelschap van wetenschappers uit Amsterdam, Eindhoven, Leiden en Utrecht.

Begin vorige maand werd bekend dat de Nijmeegse biofysicus Stan Gielen het nieuw vormgegeven NWO zou gaan leiden. In het NWO nieuwe stijl is plek voor vier domeinen met voor ieder domein een directeur én een vertegenwoordigend wetenschapper in de Raad van Bestuur. De domeindirecteuren werden onlangs al benoemd, maar nu is ook bekend welke wetenschappers het gezicht worden van NWO.

Vier domeinen krijgen voorzitter

In de nieuwe Raad van Bestuur die per 1 januari 2017 zal aantreden is plek voor een voorzitter (Stan Gielen), een portefeuillehouder bedrijfsvoering en financiën en de vier benoemde domeinvoorzitters. Deze vier domeinvoorzitters worden biochemicus prof. dr. Ineke Braakman (Universiteit Utrecht), neurowetenschapper prof. dr. Jeroen Geurts (Vrije Universiteit), hoogleraar chemische reactortechnologie prof. dr. ir. Jaap Schouten (TU Eindhoven) en decaan Geesteswetenschappen prof. dr. Wim van den Doel (Universiteit Leiden). Drs. Caroline Visser wordt bestuurslid met de portefeuille Bedrijfsvoering en Financiën.

“Het zittende bestuur van NWO is verheugd over de nieuwe benoemingen en zal zich van harte inzetten om in goed overleg met het nieuwe bestuur vorm te geven aan een soepele en spoedige overdracht in het najaar,” aldus Jos Engelen, voorzitter van het Algemeen Bestuur van het huidige NWO.

In het nieuwe NWO worden de huidige negen gebieden geclusterd tot vier domeinen: Exacte en Natuurwetenschappen (ENW); Toegepaste en Technische wetenschappen (TTW); Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en Zorgonderzoek en Medische wetenschappen (ZonMw). Tevens worden de instituten ondergebracht in een institutenorganisatie, geleid door Christa Hooijer.

Start in 2017

Na aanpassing van de NWO-wet worden Ineke Braakman, Jaap Schouten en Wim van den Doel domeinvoorzitter van respectievelijk ENW, TTW en SGW. Geurts begint per 1 januari als voorzitter van het zelfstandige ZonMw, waarvan de integratie als vierde domein binnen NWO voorzien staat voor begin 2019. De toekomstige Raad van Bestuur van NWO fungeert als collegiaal bestuur en wordt verantwoordelijk voor de integrale strategie en programmering van de organisatie en de budgetverdeling over de domeinen en instituten. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK