Gerard Meijer terug naar Berlijn

Nieuws | de redactie
31 augustus 2016 | Radboud-collegevoorzitter Gerard Meijer neemt na vier jaar voorzitterschap afscheid in Nijmegen. Per 1 januari aanstaande keert hij terug op zijn oude post in Berlijn, bij het Fritz-Haber Institut der Max-Planck-Gesellschaft.

Op Voxweb legt de voorzitter van Nijmeegse universiteit uit wat hem doet terugkeren naar Duitsland waar hij van 2003 tot 2012 al directeur was. “Mijn hart ligt bij het onderzoek,” zegt Meijer over zijn terugkeer naar het Fritz-Haber Institut. “Het instituut heeft vijf directeuren. Als ik terugkom, ben ik nog steeds de jongste. Drie van de overige vier gaan de komende vier jaar met pensioen. Het wordt mijn taak het instituut klaar te stomen voor de toekomst.”

In de vier jaar dat Gerard Meijer werkzaam was bij zijn alma mater in Nijmegen, heeft de natuurkundige danig zijn stempel gedrukt op het Nederlandse kennisbeleid. Zo was Meijer één van de drijvende krachten achter de inspanningen om uitgeverijen tot open access publiceren te bewegen. In december vorig jaar werd op dat punt nog een belangrijke overeenkomst met Elsevier gesloten.

De invloed die Meijer heeft gehad als voorzitter in Nijmegen is ook terug te zien in de hoge positioneringen in zowel de ScienceGuide Tip 5 als Top 10. In 2012 werd Meijer nog getipt – samen met Louise Gunning overigens – als nieuwe bepalende stem in het wetenschappelijk onderwijs en een jaar later werden Meijer én collegavoorzitter Martin Paul geroemd om hun Duitse ‘Beharrlichkeit’ en lange termijn visie op kennis. Die visie op kennis keert na vier jaar nu weer terug naar Berlijn. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK