Gender gap in Nederlands onderwijs blijft

Het valt de OECD op dat in veel landen nog altijd sprake is van ongelijkheid tussen man en vrouw in het onderwijs. Hoewel de verschillen langzaam afnemen is er nog altijd in veel landen sprake van een wage gap en Nederland vormt daar geen uitzondering op. Vrouwen verdienen in het hoger onderwijs nog altijd 74% van wat hun mannelijke collega’s verdienen.
Het OECD-gemiddelde ligt in het hoger onderwijs op 73% en in veel gevallen is Nederland een gemiddelde presteerder waar het ongelijkheid betreft. Toch is er één aspect waarin we achterblijven. Nog altijd zijn er weinig vrouwen terug te vinden in leidinggevende rollen in ons onderwijs (31%) waar het OECD-gemiddelde op 45% ligt.
Arbeidsmarktperspectieven
Het systeem van hoger onderwijs leidt in Nederland volgens de cijfers van OECD in de meeste gevallen op tot een baan. In 2015, “88% of 25-64 year-olds with a tertiary qualification were employed compared to an OECD average of 84%. The rates were even higher for younger adults (25-34 year-olds): 91% for the Netherlands and 83% on average across OECD countries.”
De aantrekkingskracht van het hoger onderwijs is tevens groeiend. In 2015 had 45% van de mensen tussen de 25 en 34 jaar oud een hoger onderwijsdiploma terwijl in de leeftijdsgroep van 55 tot 64 slechts 27% dit kan zeggen.
Onderwijsinvesteringen
Wat betreft de uitgaven aan onderwijs scoort Nederland net iets boven het gemiddelde. De totale uitgaven aan het gehele stelsels van onderwijs is 5,5% van het BNP, terwijl het OECD-gemiddelde op 5,2% ligt. Wat opvalt is dat de uitgaven van 2008 tot 2013 wel licht gestegen zijn, zowel in lager als hoger onderwijs.
Ook OCW heeft kennis genomen van het OECD-rapport. In een brief aan de Kamer reageren de bewindvoerders opgetogen op het feit dat Nederland in veel gevallen hoog scoort in vergelijking tot andere landen. Zo benadrukken zij “de hoge deelname aan onderwijs zowel onder jongeren als onder volwassenen en de aantrekkingskracht van het hoger onderwijs voor internationale studenten. Nederland heeft een sterk systeem van middelbaar beroepsonderwijs met goede aansluiting op de arbeidsmarkt.”
U kunt het hele OECD-rapport hier lezen
Meest Gelezen
Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
‘Digitalisering slecht voor staf- en studentenwelzijn’
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
“Internationalisering van de universiteit moet geen zelflikkend ijsje worden”
