HBO maakt agenda voor open access

Nieuws | de redactie
29 september 2016 | Hogescholen hebben onder impuls van SURF een actieagenda opgesteld om actief aan de slag te gaan met open access. Staatssecretaris benadrukte het belang van een gezamenlijke aanpak. Open Access. “maakt dat de impact van dat onderzoek veel groter wordt, zowel maatschappelijk als economisch.”

Op 27 september organiseerde SURF samen met Saxion, Windesheim, het NAI-hbo, de HKI, HAN en HKU een seminar ‘Open access doen we samen’. Hier besloten ruim 130 belanghebbenden de handen ineen voor een actie-agenda die er voor moet zorgen dat ook in het HBO werk gemaakt wordt van open access publiceren.

Voorbij goede voornemens

De opgestelde agenda moet er voor zorgen dat het niet bij mooie voornemens blijft en stelt onder meer voor dat kennis en voorlichting over open access in het HBO bevorderd wordt. Ook moet inzichtelijk worden gemaakt wie, waar in de hogeschool actief bezig is met publicaties, onderzoek en open access en moet worden geïnventariseerd worden welke vaktijdschriften veel gebruikt worden.

De actie-agenda is een levend document in de vorm van een wiki. Het is de bedoeling dat steeds meer hogescholen aansluiten en voor hun eigen onderwijsinstelling actiepunten definiëren om open access publiceren tot norm te maken. De wiki wordt aangeboden aan relevante organisaties, zoals de Vereniging Hogescholen, Vereniging van lectoren, HBO Kennisinfrastructuur en regieorgaan SIA.

Het is inmiddels zeven jaar geleden dat Doekle Terpstra namens de toenmalige HBO-raad de Berlin Declaration ondertekende. Die verklaring onderstreepte samen met 452 organisaties in de wereld dat open access publiceren de norm is en dat vrije toegang tot publicaties mogelijk moet zijn. Inmiddels wordt op veel plekken de strijd aangegaan met de klassieke uitgevers om dit recht af te dwingen.

Valorisatie door open access

In een videoboodschap tijdens het seminar liet OCW-staatssecretaris Sander Dekker weten de plannen van hogescholen te steunen. “Als je de stap wilt maken naar meer openheid, heeft dat alleen kans van slagen als je dat gezamenlijk doet. Daarom is het mooi dat SURF en hogescholen bij elkaar zijn om te praten over de kansen die er in het HBO zijn voor open access. Die zijn in mijn ogen enorm.”

Volgens Dekker is Open Access de weg die het hoger onderwijs in moet gaan om valorisatie van onderzoek mogelijk te maken. “Open access helpt om de resultaten van onderzoek zichtbaarder te maken, zorgt voor meer samenwerking tussen verschillende instellingen, bedrijfsleven, overheden en onderzoeksinstellingen. En het maakt dat de impact van dat onderzoek veel groter wordt, zowel maatschappelijk als economisch.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK