UM gaat arbeidsgehandicapten begeleiden

Nieuws | de redactie
3 oktober 2016 | Het Expertisecentrum Inclusieve Arbeidsorganisatie is onlangs gelanceerd. Dit platform van de Universiteit Maastricht bevordert de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking. Dit doet het door onderzoek bruikbaar te maken voor bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties.

Het Expertisecentrum Inclusieve Arbeidsorganisatie wordt gesteund door UWV en werkt nauw samen met de Limburgse Werkgeversvereniging. Rianne Letschert, rector magnificus aan de Universiteit Maastricht (UM), opende het centrum tijdens het congres ‘Inclusiviteit Werkt’ dat het expertisecentrum organiseerde.

Gewoon mee kunnen doen

“We voorzien bedrijven, instellingen en professionals in participatievraagstukken van kennis en expertise over inclusieve arbeidsorganisaties. Zodat ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gewoon mee kunnen doen. Iedereen heeft het recht om volwaardig en naar vermogen mee te doen in de maatschappij. Werken hoort daar zeker bij”, aldus Fred Zijlstra, professor Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Maastricht en Directeur Expertisecentrum Inclusieve Arbeidsorganisatie.

De opening van het Expertisecentrum Inclusieve Arbeidsorganisatie werd verricht door Rianne Letschert, rector magnificus aan de Universiteit Maastricht. Rianne Letschert: “Als universiteit vinden wij het belangrijk om kennis uit onderzoek bruikbaar te maken voor bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. Kennisoverdracht naar de samenleving is een speerpunt van de UM.”

Vraagt veel extra’s

“Via Expertisecentrum Inclusieve Arbeidsorganisatie doen we dat door middel van bijvoorbeeld een kennisbank, adviezen en trainingen. Het vraagt veel extra’s om een inclusieve arbeidsorganisatie te worden. De universiteit heeft veel kennis en expertise in huis als het gaat om dat traject. Via het expertisecentrum delen wij die graag met bedrijven en instellingen.”

Het Expertisecentrum wordt gesteund door UWV. Fred Paling, lid Raad van Bestuur van UWV reageert op de opening: “Het Expertisecentrum Inclusieve Arbeidsorganisatie is van grote waarde voor de opdracht waar we in Nederland voor staan, namelijk 125.000 extra banen creëren voor mensen die als van gevolg van een arbeidshandicap niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen. UWV en de Universiteit Maastricht hebben de afgelopen jaren een methode ontwikkeld waarbij werkgevers de juiste ondersteuning bij het organiseren van werk, zodat er meer mogelijkheden ontstaan om mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK