HBO en WO strijden om pabo-student

Nieuws | de redactie
15 december 2016 | Wie moet de leraar van de toekomst opleiden? Zowel het HBO als het WO lijken te dingen naar de hand van de pabo-student. De Radboud Universiteit wil een volledig universitaire pabo gaan ontwikkelen, maar in het HBO groeit het aanbod van academische pabo’s snel.

De afgelopen jaren hebben de pabo-opleidingen enorm aan kwaliteit gewonnen, maar de discussie over wie deze opleiding moet aanbieden is nog niet beslecht. Onlangs nog botsten de HAN en Radboud Universiteit over de ambities van laatstgenoemde voor het opzetten van de eerste volledig universitaire pabo.

Kannibaliserend effect

De Vereniging Hogescholen is van mening dat aparte universitaire pabo’s een kannibaliserend effect hebben op het traject van de academische pabo. “De universitaire pabo-opleidingen die nu ontwikkeld worden remmen de academische pabo’s in hun ontwikkeling of verdringen ze. Ook op andere vormen van samenwerking tussen universiteiten en hogescholen kan dat een weerslag hebben.”

VSNU-voorman Karl Dittrich laat aan ScienceGuide weten het plan van de Radboud Universiteit als een interessant experiment te zien dat een kans verdient. Wel is hij behoedzaam voor een kannibaliserend effect. “Dit experiment moet een kans krijgen, maar er moet ook een serieuze evaluatie gedaan worden naar wat voor studenten het aantrekt.” In oktober stelde Dittrich nog dat de kwaliteitsverbetering van de lerarenopleiding vooral een gezamenlijke opdracht is voor het HBO en de universiteiten. “Wij zullen het toch met elkaar moeten doen.”

Wel of geen praktijkervaring

Tegenover de plannen voor een universitaire pabo van de Radboud staan de academische pabo’s die hogescholen inmiddels zelf op grote schaal aanbieden. De Vereniging Hogescholen meldt niet zonder trots dat 21 van de 25 hogescholen met een pabo, nu ook een academische pabo aanbieden.

Groot verschil dat de Vereniging Hogescholen daarbij aanmerkt ten aanzien van de universitaire pabo zit hem in de ervaring die studenten opdoen. “De universitaire pabo-opleiding leidt studenten in drie jaar op tot meester of juf zonder dat ze praktijkervaring opdoen. Bij de academische pabo krijgen studenten na vier jaar zowel een hbo- als universitair bachelorsdiploma en doen ze ook praktijkervaring op door stages en het afstuderen.”

Oude discussie leeft weer op

De discussie over wie er verantwoordelijk moet zijn voor het aanbieden van de lerarenopleidingen is niet nieuw. Eind 2014 was er nog groot tumult in het HBO, toen de PO-raad zich openlijk tot de universiteiten wendde. Theo Wubbels, die namens de VSNU de lerarenagenda vormgaf, stelde destijds: “We zijn van plan om een universitaire lerarenopleiding voor het basisonderwijs te gaan maken. Dat is uiteraard een ingewikkelde zaak, want dat vond de Vereniging Hogescholen helemaal niet zo leuk. Maar volgens ons kunnen een WO- en HBO-lerarenopleiding voor het PO naast elkaar bestaan.”

UPDATE: De Radboud Universiteit reageert op de uitspraak van de Vereniging Hogescholen dat studenten op de universitaire pabo geen ervaring opdoen. Woordvoerder Martijn Gerritsen van de Radboud Universiteit laat in een reactie weten dat dit niet klopt. Studenten ‘pedagogische wetenschappen en primair onderwijs’ die de driejarige bacheloropleiding gaan volgen, doen 850 uur praktijkervaring op.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK