TU Delft beste in competitie van Elon Musk

Nieuws | de redactie
30 januari 2017 | De Hyperloop, het futuristische nieuwe transportconcept van Tesla-oprichter Elon Musk, laat mensen en goederen met hoge snelheid door buizen reizen. Maar hoe ziet zo’n vervoersmiddel er uit? Studenten van de TU Delft wonnen gisteren de bij het transportconcept horende SpaceX Hyperloop Pod Competition.

“Dit was precies de prijs waar we voor gingen. We hebben geprobeerd aan alle details aandacht te besteden en een pod te maken die je zo zou kunnen opschalen,” vertelt de Delftse team captain Tim Houter. Afgelopen weekend mochten de 27 teams die meededen aan de competitie van Elon Musk hun ‘pods’ uitproberen in de 1.2 kilometer lange buis naast het terrein van Space X in Los Angeles.

Overall winaaar

Het team uit Delft won uiteindelijk de belangrijkste prijs en werd over de gehele linie als beste beoordeeld. Daarnaast kreeg het team ook de award voor de beste constructie en ontwerp. De prijs voor de hoogste gemiddelde snelheid ging naar studenten van de Universiteit van Muchen.

De ‘pods’ die gemaakt zijn op halve schaal werden afgelopen weekend tijdens de test in Los Angeles beoordeeld op onder andere betrouwbaarheid, ontwerp, schaalbaarheid en snelheid. Tijdens de wedstrijd lagen de snelheden rond de negentig kilometer per uur, maar in een langere buis zou het Delftse prototype snelheden tot 1200 kilometer per uur aan moeten kunnen.

Nieuwe vorm van energiezuinig transport

Het ontwerp van de Delftse studenten is erg licht: door het gebruik van het lichte en sterke koolstofvezel weegt de Delftse pod van ongeveer 4,5 meter lang en 1 meter hoog slechts 149 kilogram. Met behulp van magneten zweeft de Delftse pod boven de baan, waardoor er heel weinig energie verloren gaat.

De Hyperloop Pod Competition is opgezet door Elon Musk, oprichter van SpaceX en Tesla Motors. Musk opende de finale persoonlijk, en bezocht de stand van het Delftse team. Met de competitie wil hij  de ontwikkeling van een revolutionaire vorm van snel en energiezuinig transport stimuleren, waarbij mensen en goederen met een snelheid van 1.200 kilometer per uur door buizen met daarin een zeer lage luchtdruk reizen. Uitgedaagd door Musk ontwierpen, bouwden en testten studententeams over de hele wereld hyperloop-pods.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK