Regime Eritrea houdt mensenhandel in stand

Nieuws | de redactie
9 maart 2017 | Mensenhandel is een miljardenindustrie in Eritrea en het regime in het Oost-Afrikaanse land speelt daar welbewust een grote rol in. Mirjam van Reisen (Universiteit Leiden) concludeert na meer dan vijf jaar veldwerk dat in Eritrea een goed lopende ‘industrie’ bestaat met een geschatte omzet van €1 miljard.

Morgen presenteren Mirjam van Riesen en professor Munyaradzi Mawere (Great Zimbabwe University) hun boek ‘Human trafficking and trauma in the digital era. The ongoing tragedy of trade in refugees from Eritrea’. In het boek beschrijven de onderzoekers de illegale praktijken in Eritrea en de oorsprong ervan.

Die oorsprong leidt naar het Eritrese regime dat middels een bewust bewind van slavernij, opzettelijke verarming en schending van mensenrechten elke maand duizenden Eritreeërs het land uit drijft. Omdat legale emigratie praktisch onmogelijk is, leggen vluchtelingen hun lot in handen van overheidsfunctionarissen en smokkelaars.

Complex regionaal systeem

Het boek onthult hoe individuen in Eritrea hun landgenoten verhandelen in een complex regionaal systeem waar overheidsfunctionarissen, militair personeel en criminele bendes bij betrokken zijn – een systeem dat in stand wordt gehouden door de stilzwijgende goedkeuring en betrokkenheid van de Eritrese regering.

ICT speelt in dat proces een belangrijke rol. Het gebruik van ICT blijkt de sleutel te zijn voor de nieuwe modus operandi van deze criminele handel: mobiele telefoons worden gebruikt om af te persen en losgeld te ontvangen. Daarnaast zorgt ICT ervoor dat het trauma over de gebeurtenissen zich verder verspreid, ook buiten de primaire slachtoffers van de smokkel via de Sinaï. De verhalen van tragedies worden gedeeld via telecommunicatie en digitale netwerken en worden zo geïntegreerd in een collectief bewustzijn van wanhoop, kwetsbaarheid en schaamte.

De mensenhandel van Eritrese vluchtelingen is een booming business waarin miljarden worden verdiend met het smokkelen van mensen, maar ook door bedreiging, gijzelingen en zelfs marteling. Nu Europa steeds strengere controlemechanismen voor migratie optuigt en lokale overheden de ogen sluiten voor deze onwettige praktijken, zitten Eritrese vluchtelingen gevangen in een wrede cyclus van exploitatie. Terwijl ze gedwongen kriskras de hele regio doorkruisen, worden ze geplunderd, bedreigd, geïntimideerd, verkracht en gegijzeld voor losgeld.

Rol voor de Europese Unie

Bedreiging en intimidatie is niet voorbehouden aan vluchtelingen in Eritrea. Mirjam van Reisen staat zelf ook nadrukkelijk op het netvlies bij het Eritrese bewind. In 2016 werd zij al eens in Nederland aangeklaagd voor smaad en laster. “Na elke publicatie over mensenhandel volgden veel georganiseerde reacties en schokkende beschuldigingen,” vertelde Van Reisen destijds tegen Mare over de ‘lange arm van Eritrea’.

In het boek beschrijven de auteurs een duidelijke behoefte aan verantwoordelijkheid en rechtvaardigheid. Ze roepen de Europese Unie op te stoppen met het ontmoedigingsbeleid voor vluchtelingen uit Eritrea. Regionale overheden zouden betrokken overheidsfunctionarissen moeten controleren en smokkelbendes actief vervolgen. Maar bovenal moeten nieuwe maatregelen het probleem aanpakken waar het ontstaat: in Eritrea.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK