Snel aan de slag met de nieuwste technologie

Nieuws | de redactie
10 maart 2017 | Om onderzoekers in Nederland de mogelijkheid te bieden de meest recente ICT-technologie te gebruiken, werkt SURFsara met grote en belangrijke internationale soft- en hardware-ontwikkelaars. Onlangs werden overeenkomsten met Intel en Huawei gesloten. Hoe ziet dat er precies uit?

“Het doel van SURFsara is om open source tools voor deep learning te leveren waar onderzoekers en experts van supercomputing hun werk mee kunnen verbeteren,” stelde SURFsara-CEO Anwar Osseyran bij het sluiten van de overeenkomst met Intel begin deze maand.

Een wereldleider in ICT

De plannen met Huawei die in januari werden beklonken, zijn volgens Osseyran van vergelijkbare strekking. “Deze samenwerking met een wereldleider in ICT geeft ons de kans om de beste technologie in te zetten in ons open innovatielab en stelt onze leden in staat om de kwaliteit van hun onderwijs en onderzoek te ontwikkelen met innovatieve ICT-oplossingen.”

Voor een organisatie als SURFsara is het essentieel om met grote private technologie providers samen te werken, vertelt CTO Axel Berg aan ScienceGuide. “We willen in een vroeg stadium toegang krijgen tot nieuwe technologie, zodat we kunnen kijken hoe we dat bruikbaar kunnen maken en wat onderzoekers daar aan hebben. Dat is belangrijk voor Nederland om in de wetenschap voorop te blijven lopen.”

Bij de samenwerking met Intel kan SURFsara bijvoorbeeld gebruik maken van de geavanceerde Intel® Xeon Phi™ processor architectuur. Deze processor technologie kan gebruikt worden voor het ontwikkelen en opschalen van ‘machine learning’. Dat is een vorm van kunstmatige intelligentie die er voor zorgt dat computers op basis van algoritmes zelf lerend worden.

Die computers kunnen op die manier getraind worden om bijvoorbeeld handgeschreven teksten te ontcijferen, automatische analyses te doen van medische scans en nieuwe medicijnen te vinden met moleculaire docking, een tool om te voorspellen welke moleculaire verbindingen er mogelijk zijn.

Relaties onderhouden met alle grote spelers

“Wij hebben goede expertise in huis op het gebied van machine learning,” vertelt Berg. “Voor Intel is het dus interessant om hun processoren bij ons te laten testen, zodat op basis van onze innovaties schaalbare deep learning algoritmes beschikbaar komen voor hun processoren en ze hun toekomstige designs verder kunnen optimaliseren. Voor ons levert zo’n samenwerking investeringen en toegang tot deze technologie op.”

Samenwerkingen zoals nu met Intel en Huawei komen op grote schaal voor en in vele soorten en maten, vertelt Berg. “Als je ‘state-of-the-art’ wilt blijven in dit veld, zul je met alle grote spelers goede relaties moeten onderhouden. Iedere leverancier heeft weer zijn eigen karakter en dat levert dus verschillende soorten partnerschappen op.”

Belangrijk is dat bedrijven geen invloed hebben op het onderzoek wat Nederlandse wetenschappers doen en dat relaties nooit exclusief zijn. “Zeker, als er een andere partij als is die ook op het gebied van ‘machine learning’ met ons wil samenwerken staan wij daar uiteraard open voor. Die onafhankelijkheid is essentieel voor ons.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK