Britse kunstopleiding betaalt collegegeld terug aan studenten

Ondermaatse opleiding zwicht voor kritiek en gaat over tot (bijna) volledige restitutie

Nieuws | de redactie
11 december 2017 | “Universiteit betaalt collegegeld terug voor tweederangs cursus” kopte de Times maandag op de derde pagina. In totaal 23 studenten van Central St. Martins, een kunstenhogeschool uit de hoofdstad, krijgen elk £ 5000 terug omdat de opleiding naar eigen zeggen “de kwaliteitsnormen niet kon halen.”
Central Saint Martins College of Art and Design (Foto: Entangle)

‘Waar voor je geld’ lijkt een steeds belangrijkere maatstaf te worden om het onderwijs aan af te meten. In het Verenigd Koninkrijk, het land met de duurste opleidingen van Europa, is het moment nu daar dat instellingen collegegeld moeten restitueren wanneer de kwaliteit van de opleiding niet volstaat. Studenten van de University of the Arts London (UAL), de kunstenhogeschool uit hartje Londen, deden hun beklag bij de instelling en krijgen nu (bijna) volledige restitutie van het collegegeld.

De instelling biedt een opleiding ‘dramatic writing’ aan, bedoeld om studenten in samenwerking met de sector op te leiden tot onder andere scriptschrijver voor theater of televisie. Studenten beklaagden zich meermaals bij de opleiding in een reeks formele klachten. Die waren onder andere gebaseerd op het feit dat er helemaal geen docenten uit de praktijk waren zoals de aanstaande studenten was beloofd, en dat lessen met regelmaat nog geen uur voor aanvang werden afgelast.

De opleiding probeerde de zaak aanvankelijk te sussen door een financiële compensatie aan te bieden. In dit voorstel kregen de studenten 30% van het collegegeld terug onder de voorwaarde dat ze een zwijgcontract zouden tekenen. Daar lieten de studenten het niet bij zitten en ze stapten naar het bestuur van de instelling dat besloot tot een hogere vergoeding.

Studeren als markt

Bij de invoering van de nieuwe collegegeldsystematiek was er al zorg dat dit soort situaties zich zouden voordoen. Opleidingen in het Verenigd Koninkrijk mogen, afhankelijk van het land waarin de instelling staat, tot £ 9.250 (~€ 10.500) vragen per jaar. De gemiddelde studieschuld voor de Britse afgestudeerde ligt rond de £ 50.000. De opleiding in kwestie kost £ 5000 per jaar voor Britten en £ 12.430 voor internationale studenten.

Tegenover de Times laat directeur van de Higher Education Policy Institute (HEPI) Nick Hillman weten: “We gaan in de toekomst meer van dit soort dingen zien. Vroeger betaalden studenten niet de directe kosten van een opleiding, en was het dus ook niet duidelijk aan wie er in zo’n situatie iets terugbetaald moest worden. Nu wel…”

De verantwoordelijke minister Jo Johnson lijkt niet onder de indruk van de situatie. Hij wil het marktdenken in de sector ruim baan geven en meer mogelijkheden scheppen voor studenten en afgestudeerden om instellingen voor de rechter te slepen wanneer de kwaliteit ondermaats is. Ondertussen, zo stelt de krant in een redactioneel commentaar, vindt nog slechts 32% van de Britse studenten dat hun diploma het geld waard is.

Recentelijk bleek uit een Europees onderzoek dat Nederland na het Verenigd Koninkrijk inmiddels het duurste land is geworden om te studeren. Ook in Nederland neemt het aantal zaken tegen hoger onderwijsinstellingen toe, en in een aantal gevallen is er ook sprake van terugvordering van het collegegeld.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK