Treft stopzetten Iran-akkoord ook de Universiteit Wageningen?

Nieuws | door Frans van Heest
9 mei 2018 | Gaan de nieuwe aangekondigde sancties van Trump ook de Universiteit Wageningen schaden? Gisteren maakte Donald Trump bekend dat de VS zich terugtrekt uit de nucleaire deal van zijn voorganger en nieuwe sancties aankondigt. Deze week nog sloot de Universiteit Wageningen een nieuw contract met de Iraanse overheid. In Vlaanderen heeft men inmiddels alle banden met het Iraanse regime verbroken, omdat een Iraanse wetenschapper die werkzaam was in Vlaanderen ter dood is veroordeeld.

Bij de bekendmaking van het opschorten van de het Iran-akkoord heeft Trump ook duidelijk gemaakt dat hij de grootst denkbare sancties wil invoeren tegen het land. Deze sancties kunnen ook Europese bedrijven en instellingen treffen die samenwerken met Iran. Amerikaanse bedrijven wordt het dan verboden om samen te werken met Europese instellingen die activiteiten ontplooien in Iran. De opmerking van de Amerikaanse ambassadeur in Berlijn vandaag is dan ook geen hoopgevend signaal. Die riep Duitse bedrijven op om alle samenwerkingen met Iraanse bedrijven per direct af te bouwen.

Net uit de startblokken

Dit zou een vervelende haar in de soep zijn voor de Universiteit Wageningen. Vorige week sloten zij nog een akkoord met de Iraanse overheid om hun kennis te delen over voedselveiligheid en landbouwproductie. Wat Wageningen heeft gedaan past in een algehele trend in de EU. Na het atoomakkoord in 2015 hebben tal van Europese bedrijven in snel tempo activiteiten ontwikkeld in Iran. Voor de sancties werden opgeheven was het voor Europese bedrijven vrijwel onmogelijk om te investeren in Iran. Het was heel lastig om financiering te krijgen van banken om projecten op te starten in het Midden-Oosten land.

Volgens het Iraanse persbureau bereikten de WUR en Iran samenwerkingen op het gebeid van beroepsonderwijs, gezamenlijke investeringen in landbouw en innovatie. Bij de ondertekening van het akkoord tussen de WUR en de Iraanse autoriteiten was ook de rector, Arthur Mol aanwezig.

Dit is niet voor het eerst dat de WUR een samenwerking aangaat met het Iraanse regime. Vlak na de totstandkoming van het atoomakkoord heeft de Universiteit Wageningen ook al een overeenkomst gesloten met de Shahid Beheshti University of Medical Sciences (SBUMS) uit Teheran. Deze samenwerking had als doel om de voedselveiligheid te verbeteren. Ook werken er sinds een aantal jaar tientallen Iraanse promovendi aan de Wageningen Universiteit.

Vlaams samenwerkingsverbod

De samenwerking met Europese universiteiten en Iran stond ook al voor de opheffing van het atoomakkoord onder druk. De Vlaamse universiteiten hebben vorige maand nog een algeheel samenwerkingsverbod uitgevaardigd om het Iraanse regime onder druk te zetten om de onderzoeker en arts Ahmadreza Djalali van de Vrije Universiteit Brussel vrij te laten. Hij werd eerder dit jaar ter dood veroordeeld, omdat hij zou hebben gespioneerd voor de aartsvijand Israël. Hij zou na psychologische folteringen valse bekentenissen hebben afgelegd.  Djalali gaf les aan het Karolinska instituut in het Zweedse Stockholm en was ook gastdocent aan de Vrije Universiteit Brussel.

Iraanse programma opschorten

De Vlaamse rectoren hebben daarom onlangs unaniem besloten om met onmiddellijke ingang alle nieuwe vormen van academische samenwerking met Iraanse kennisinstellingen op te schorten. Ze doen dit om de druk op te voeren op het Iraanse regime, dat nu al twee jaar de Iraanse arts en onderzoeker gevangenhoudt.

De Vlaamse rector Herman van Goethem van de Universiteit Antwerpen die voorzitter is van de Vlaamse Universiteitenraad liet eind vorige maand in een verklaring weten. “Zolang Djalali geen eerlijk proces en geen medische verzorging krijgt, gaan wij hiermee door”, zei hij. “De Vlaamse rectoren roepen de Iraanse overheid op tot respect voor de fundamentele mensenrechten van dr. Djalali. Recht op een eerlijk proces en recht op de noodzakelijke medische zorg zijn absolute voorwaarden die moeten worden vervuld alvorens de Vlaamse universiteiten nieuwe samenwerking met Iraanse instellingen kunnen opstarten.”

Fundamentele mensenrechten

Een college van Jalalili, Gerlant van Berlear, die spoedarts is in Vlaanderen deed een emotionele oproep om de samenwerking tussen Vlaamse instellingen en Iraanse stop te zetten. “Kunnen wij handeldrijven en politieke goodwill tonen aan een land dat op deze manier de fundamentele mensenrechten schendt van een arts en wetenschapper die zijn leven altijd al ten dienste stelde van anderen?”

In een reactie laat de Universiteit Wageningen weten dat het een Europese en Nederlandse instelling is en dat het zich conformeert aan het beleid dat daar wordt gevoerd.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK