Onderwijspioniers gezocht

Nieuws | de redactie
7 juni 2019 | Op 5 november reikt SURF weer de Onderwijsawards uit. Wie worden de opvolgers van Nico Juist, Anja Oskamp, Ashwin Brouwer, Sharon Klinkenberg en Maksut Gavaz?
Maksut Gavaz, Sharon Klinkenberg, Anja Oskamp, Ashwin Brouwer en Nico Juist Foto De Beeldredaktie Marco de Swart

Elk jaar worden op de Onderwijsdagen de SURF Onderwijsawards uitgereikt aan bestuurders, docenten, studenten en ICT’ers die ieder op hun manier een bijdrage hebben geleverd aan de verbetering van het onderwijs met hulp van digitale middelen.

Zo kreeg voormalig beleidsadviseur van de Hogeschool Leiden Nico Juist, een oeuvreprijs voor zijn inspanningen om de digitale leer- en werkomgeving van de hogeschool gestroomlijnd te houden. “Het moeilijkste voor hogescholen en universiteiten is dat de totale digitale leer- en werkomgeving uit steeds meer componenten is gaan bestaan, maar dat studenten wel verwachten er gewoon met een en dezelfde inlog en wachtwoord bij te kunnen,” zij hij daar destijds over tegen ScienceGuide.

De ICT-huishouding van een hogeschool is veel complexer dan die van een bank

Ook docenten doen veel om tot vernieuwing te komen, zo kijkt Sharon Klinkenberg (UvA) naar manieren om grote groepen studenten ook digitaal toetsen te laten maken. “Ik denk dat het wel handig is om na te denken over andere manieren van toetsen, maar met 350 studenten zie ik het niet gebeuren,” zegt Klinkenberg die dus kijkt hoe een klassieke vorm van toetsen tot gedigitaliseerd kan worden.

Activiteiten bundelen

Op bestuurlijk niveau is digitalisering ook een thema, zeker voor een universiteit die afstandsonderwijs als speerpunt heeft. Niet voor niets won – de inmiddels afgezwaaide OU-voorzitter – Anja Oskamp een award voor haar inspanningen om ICT in dienst te stellen van leven lang ontwikkelen.

Hoe veelomvattend moet bijscholing zijn?

“Er gebeurt al heel veel op hogescholen en universiteiten,” beschouwde Oskamp op ScienceGuide de situatie in het hoger onderwijs vorig jaar. “Het is nu zaak om dat te bundelen en het collectief naar een hoger niveau te brengen. Ook wij bij de OU blijven natuurlijk onderzoek doen naar onze eigen didactiek en hoe we het leren met technologie kunnen verbeteren.”

De nieuwe pioniers

Maar wie zijn in 2019 de nieuwe onderwijsveranderaars. Tot 21 juni heeft u de kans om zelf nieuwe gegadigden voor te dragen. Op 5 september maakt een jury bestaande uit de winnaars van afgelopen jaar en Christien Bok van SURF bekend wie er zijn genomineerd. Op 5 november volgt dan de bekendmaking van de winnaars.

“Onderwijsinnovatie slaagt alleen dankzij mensen. De mogelijkheden zijn er, maar mensen moeten het toepassen,” zegt Bok. “Dat gebeurt alleen als zij worden aangestoken door enthousiaste pioniers die de mogelijkheden zien en gaan lopen, soms tegen de stroom in. Die mensen maken het verschil, en die willen we zichtbaar maken en waarderen.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK