Samenwerking universiteiten hangt aan zijden draadje

Nieuws | door Sicco de Knecht & Tim Cardol
13 juni 2019 | Een poging van de universiteitenkoepel om tot een gezamenlijk standpunt te komen ten aanzien van de invoering van het bekostigingsrapport van de commissie Van Rijn loopt vast. Klassieke universiteiten betichten technische universiteiten van verraad in het licht van het rapport Van Rijn.
Pieter Duisenberg Foto: René de Gilde

Het was een heftige General Assembly van de VSNU vorige week vrijdag, waarin gesproken werd over de houding van de universiteiten ten opzichte van het bekostigingsrapport van de commissie van Rijn. Uit meerdere bronnen verneemt ScienceGuide dat in deze tumultueuze vergadering het bestaan van de vereniging ter discussie is gesteld, en dat vooral de klassieke en technische universiteiten nog geen centimeter dichter bij verzoening zijn gekomen. De VSNU zelf zegt dat er tijdens de vergadering inderdaad uitgebreid over Van Rijn is gesproken, maar wil verder niet inhoudelijk op de discussie ingaan.

Lijmpoging bij de Voorjaarsnota mislukt?

Het rapport van de commissie van Martin van Rijn die de bekostiging van het hoger onderwijs tegen het licht moest houden is ingeslagen als een bom, met name onder de universiteiten.

Bij het presenteren van de Voorjaarsnota werd gepoogd dit te lijmen met €27 miljoen extra voor de bèta’s in het wo. Dat is de ‘zachte landing’ waar VSNU-voorman Pieter Duisenberg in reactie op Van Rijn al op zei te hopen. De gelden uit de Voorjaarsnota zijn echter niet voldoende om de door het advies geraakte universiteiten te compenseren. De klassieke universiteiten hebben de technische universiteiten nu gevraagd water bij de wijn te doen, maar deze stellen zich naar verluidt bikkelhard op.

Zorgen en opluchting over advies commissie Van Rijn

De instellingen hebben tot maandag de tijd gekregen om tot een gezamenlijke verklaring te komen. Die gezamenlijke verklaring vormt de input voor de reactie van de VSNU op de officiële kabinetsreactie op het advies van de commissie Van Rijn. De verwachting is dat de kabinetsreactie eind volgende week gepresenteerd gaat worden.

Duisenberg heeft derhalve nog maar een paar dagen om de onenigheid tussen de universiteiten te bezweren. Een crisis waar hij ironisch genoeg – als oud-Kamerlid – zelf de aanstichter van lijkt te zijn. Duisenberg deed in de vorige kabinetsperiode het voorstel om meer geld vrij te maken voor bèta en techniek, ten koste van de geestes- en sociale wetenschappen. Dit voorstel werd later opgenomen in het regeerakkoord van Rutte III.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK