Mariya Gabriel genomineerd als Eurocommissaris Innovatie en Jeugd

Nieuws | door Toske Andreoli
10 september 2019 | Voorzitter Ursula von der Leyen maakte vandaag de kandidaten voor de Europese commissariaten bekend. Voor de nieuwe samengestelde portefeuille Innovatie en Jeugd stelt zij de Bulgaarse Mariya Gabriel voor.
Mariya Gabriel – Foto Arno Mikkor (CC BY 2.0)

Gabriel was van 2009 tot 2017 Europarlementariër voor de partij Burgers voor Europese Ontwikkeling van Bulgarije (GERB), aangesloten bij de fractie van de christendemocratische Europese Volkspartij. Sinds 2017 is zij Eurocommissaris Digitale Economie en Maatschappij.

In de missiebrief van Von der Leyen wordt duidelijk dat Gabriel het Horizon Europe programma vlug moet implementeren en dat ze het bestaande European Research Area (ERA) – waarin Europese samenwerking binnen wetenschappelijk onderzoek moet plaatsvinden – nu ‘werkelijk’ moet opbouwen.

Von der Leyen wil verder dat Gabriel de verdriedubbeling van het budget voor het Erasmus+ programma gaat ondersteunen en dat ze ervoor zorgt dat studenten er snel gebruik van kunnen maken. De voorzitter geeft ook de opdracht om voor 2025 een European Education Area te realiseren. Met deze nieuwe onderwijsruimte wordt bijvoorbeeld het leren van vreemde talen onder Europese jongeren gestimuleerd, en diploma’s en leerperiodes in het buitenland moeten makkelijker kunnen worden erkend.

Ook het door Emmanuel Macron gelanceerde European Universities Initiative moet onder Gabriel nu echt van de grond komen. Het plan moet het makkelijker maken voor studenten om onderdelen van studies in meerdere Europese landen te kunnen volgen. Maastricht University, Universiteit Utrecht, UTwente, en Universiteit van Amsterdam maken deel uit van dit initiatief.

Op weg naar een echt Europees diploma

Gabriels zal ook binnen dit commissariaat weer werken aan digitalisering. Von der Leyen wil een focus op digitale geletterdheid zien en vraagt Gabriel het bewustzijn onder jongeren van desinformatie en andere online bedreigingen te promoten.

De portefeuille Innovatie en Jeugd lijkt ten aanzien van de vorige Europese Commissie een samenvoeging te betekenen van twee commissariaten. Onder Jean Claude Juncker was Carlos Moedas Eurocommissaris voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie, Tibor Navracsics was in diezelfde commissie verantwoordelijk voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK