Al de kennis vloeit terug in het onderwijs

Nieuws | de redactie
12 februari 2020 | Het Cleantech Center uit Zutphen heeft de Pro-motor Award 2020 gewonnen. Cleantech Center ontving deze award uit handen van Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland.
Prijswinnaars Pro-Motor Award – Foto: Maarten Noordijk

De Pro-motor Award is de jaarlijkse prijs voor een ambitieuze samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven uit het Katapult-netwerk. De prijs werd uitgereikt tijdens de vierde editie van de Pro-motor Award in Startup Village Amsterdam, een creatieve gestapelde verzameling zeecontainers op het Amsterdamse Science Park met daarin talloze startups.

Duurzaamheid en circulaire economie

Het Cleantech Center werkt via het concept van Cleantech challenges waarbij studenten aan bedrijven met innovatievraagstukken worden gekoppeld. Het heeft zo veel originele oplossingen voor vraagstukken vanuit het mkb weten te realiseren, gericht op duurzaamheid en circulaire economie.

Het Cleantech Center levert volgens het juryrapport aantoonbaar, overtuigend en op innovatieve wijze meerwaarde op voor de bloei van en innovatie in het mkb. Tegelijkertijd profiteren studenten van de nieuwe kennis en ervaringen die zij opdoen bij bedrijven. Zo werden er nieuwe teeltmethoden ontwikkeld, decentrale energievoorziening met waterstof bedacht en meubels gemaakt met een circulair productieproces.

Claudia Reiner, een van de juryleden is enthousiast over de prijswinnaar Cleantech Center, zo zei zij tijdens de prijsuitreiking. “De jury vond veel ingrediënten van Cleantech Center eigenlijk wel charmant. Wat ons erg opviel is dat de hele kennissector en kennisketen betrokken zijn bij dit project. Het voortgezet onderwijs, het mbo, hbo en wo. Een van de belangrijke criteria was natuurlijk deze samenwerking en dat bereik je natuurlijk wel op deze manier.”

Reiner, in het dagelijks leven vicevoorzitter van Techniek Nederland legde uit dat een dergelijke samenwerking niet altijd vanzelfsprekend is. “Een mkb’er vindt het lastig om te innoveren, maar het leuke aan een mkb-ondernemer is dat hij altijd ‘aan’ staat. Je hebt heel veel ideeën, maar waar ga ik die ideeën dan tot wasdom laten komen?”

Dat is volgens Reiner wat Cleantech doet. “Ze gaan zelf de boer op en gaan zelf naar ondernemersbijeenkomsten in de regio en gaan met ondernemers in gesprek, om op die manier ideeën op te halen. En soms komt dat terecht bij een toegepast onderzoek. De hele kenniskring is daarbij betrokken.”

Dit is meer dan een logo-tje plakken

Volgens Claudia Reiner is het ook van belang de kennis terugvloeit in het onderwijs. “Dat samenwerken klinkt bedrieglijk eenvoudig, maar het is verdomd lastig. Iedereen vindt het prachtig om ergens zijn logo’tje op te plakken. Dat is in dit project anders, elke zes weken komen mensen in dit project bij elkaar en spreken dan met elkaar over de thema’s en de voortgang. Al die kennis vloeit ook weer terug in het onderwijs.”

Draad van plasticsoep

Projectleider Martin Snijder legde uit tijdens de bijeenkomst wat zijn project precies behelst. “Plastic dat uit de IJssel gehaald wordt, wordt tot granulaat gemaakt. Het is versnipperd plastic en daar wordt plasticdraad van gemaakt en daar wordt uiteindelijk een kledinglijn mee opgezet. Samen met het onderwijs en het Cleantech Centre hebben we een techniek ontwikkeld om die draad te maken.”

In 2021 in de zomercollectie beoogt ondernemer Hanneke Siebelink een nieuwe kledinglijn te kunnen lanceren, gebaseerd op de plasticdraad van Cleantech. Snijder: “Deze prijs is een enorme erkenning voor vijf jaar hard werken en voor het grote vertrouwen dat we in de regio met bedrijven, onderwijsinstellingen en studenten in elkaar hebben kunnen opbouwen.”

De andere genomineerden van dit jaar waren Betonstaal, Cybercrimineel, Talent IT Twente en Young Professionals Community Logistiek. De MKB-voorzitter Vonhoff was erg enthousiast over de inzendingen. “Het niveau is erg hoog. Wat mij heel erg opviel is dat bijna elk van de inzendingen ook echt spot on is. Ik loop vaak in de Haagse bubbel rond en dan heb je het vaak over dingen, eigenlijk is elk van deze genomineerden een antwoord op een van de discussies die wij in het Haagse hebben.”

De Pro-motor Award wordt één keer per jaar uitgereikt aan een ambitieus en onderscheidend idee op het gebied van samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK