Docenten voeren actie tegen flexcultuur op universiteiten

Nieuws | de redactie
11 mei 2022 | Tijdens de tweede ronde van de cao-onderhandelingen protesteren docenten van de universiteit tegen de vele tijdelijke arbeidscontracten. De werkgevers moeten docenten serieus nemen, vandaar dit protest, zegt FNV-bestuurder Jan Boersma.
Marcel Nollen, bestuurder bij de VU, wordt toegesproken door demonstrerende docenten.

Morgen (12 mei) organiseert FNV Onderwijs & Onderzoek een protest op het Domplein in Utrecht. Aanleiding is het hoge aantal tijdelijke contracten in het hoger onderwijs. “Als we de kwaliteit van onderwijs willen behouden is het nodig om de flexcultuur bij universiteiten verder terug te dringen”, stelt Jan Boersma, bestuurder van het FNV. 

Docenten die vrijwel alleen college geven 

Door de onzekerheid die tijdelijke contracten met zich meebrengen, bestaan er zorgen over de kwaliteit van het Nederlandse onderzoek en onderwijs. Het gebrek aan perspectief lijkt vooral vrouwen te treffen, waardoor zij vaker besluiten de academische wereld te verlaten. Een andere optie is werk zoeken in het buitenland. Voor UD’s en UHD’s zijn al afspraken gemaakt in de vorige cao, maar nog niet voor docenten die vrijwel alleen maar college geven. 

“Docenten die volledig op onderwijs worden ingezet hebben bijna allemaal een tijdelijk contract”, zegt Boersma. Echter, vaak zijn ze bezig met projecten die langer duren. Doormiddel van onderbrekingen en andere constructies rekken werkgevers de contracten uit, in plaats van langere contracten aan te bieden. Daarnaast lijkt het erop dat docenten ook te kleine contracten krijgen voor het werk dat ze moeten doen. “Met het protest willen we een signaal afgeven aan de werkgevers om de eisen van de docenten serieus te nemen.” 

Over loonafspraken wordt men het wel eens 

De FNV is samen met andere bonden in gesprek met UNL (voorheen de VSNU) al sinds januari in gesprek over een nieuwe cao voor universiteiten. De bonden willen graag structurele afspraken over lonen, betere werkomstandigheden, meer werkzekerheid en een lagere werkdruk. Daarnaast willen de docenten meer ruimte in hun contracten om onderwijs gerelateerd onderzoek te doen. “Over een beperkt aantal onderwerpen zullen we waarschijnlijk snel een akkoord kunnen bereiken”, zegt Boersma. “Voor een gedetailleerd akkoord hebben we meer tijd nodig, maar de kans om het eens te worden over in ieder geval een loonafspraak is groot.” 

De tweede ronde van de cao-onderhandelingen staat ook morgen gepland. In Nederland werken ongeveer 57.000 mensen aan universiteiten, waarvan 5.200 zich primair op onderwijs richten. De organisatie verwacht dat er ongeveer honderd docenten op het protest af zullen komen. De vorige cao liep af op 1 april van dit jaar. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK