Wetenschappers roepen op tot activisme in zorg 

Nieuws | de redactie
20 februari 2023 | Ook in de zorgsector wint de klimaatbeweging aan momentum. Academici van vijf verschillende Nederlandse universiteiten sporen hun collega’s aan om in actie te komen.
Beeld: Ehimetalor Akhere Unuabona (Unsplash)

Academici van de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Universiteit Maastricht, het Leiden University Medical Center, het UMC Utrecht en de Vrije Universiteit roepen hun collega’s op om zich in te zetten voor het klimaat. Uit het momentum van de klimaatbeweging blijkt dat activisme zinvol is en de gemeenschapszin onder mensen uit de zorgsector versterkt. In hun betoog beschrijven ze het GREENER collectief, een organisatie is dat zich inzet voor meer klimaatthema’s in de zorgopleidingen. 

Volgens de schrijvers is de impact van het Nederlandse zorgstelsel op het klimaat aanzienlijk. De sector is verantwoordelijk voor vier procent van al het afval en zeven procent van de landelijke uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast gebruikt de zorg dertien procent van alle grondstoffen die in Nederland worden verbruikt. 

Bottom-up 

Hoewel het ministerie van Volksgezondheid al sinds 2015 bezig is met duurzaamheid van de zorg, is er weinig vooruitgang geboekt. Overeenkomsten waren niet-bindend en een algemene urgentie ontbrak, schrijven de academici. In 2022 is de zogenaamde Green Deal vernieuwd; deze keer met een sterke focus op het herstel na de coronapandemie. Echter, in de Deal staat ook een expliciete doelstelling om duurzaamheid in de geneeskundeopleidingen te integreren, iets wat volgens de schrijvers te danken is aan het activisme van zorgmedewerkers. 

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De nieuwsbrief is exclusief toegankelijk voor medewerkers van onze partners.

Daarnaast groeit het momentum voor klimaatactivisme onder studenten en zorgmedewerkers. De beweging bestaat voornamelijk uit bottom-up projecten en organisaties. Een manifest uit 2020 werd door meer dan duizend zorgprofessionals ondertekend en binnen anderhalf jaar sloten meer dan honderd organisaties zich aan bij de Groene Zorg Alliantie. Vanuit de top van het hoger onderwijs zien de schrijvers echter weinig vooruitgang.  

Onderwijs is een belangrijk middel 

GREENER is volgens de academici een belangrijke aanjager van dit momentum. Het collectief bestaat uit een multidisciplinaire groep studenten, professionals, wetenschappers en beleidsmedewerkers en heeft als doel om het thema van milieu en klimaat in de curricula van alle zorgopleidingen te implementeren. In de toekomst wil GREENER ook het hbo meer betrekken bij het klimaatvraagstuk in de zorg. “Om de zorgsector te vergroenen moet de volle breedte van het professionele spectrum betrokken worden”, luidt het betoog. 

Volgens de schrijvers laat GREENER zien dat activisme in de gezondheidszorg werkt. Activisme zou bijdragen aan een gemeenschapsgevoel onder zorgprofessionals en het kan de collectieve klimaatbeweging versterken. Onderwijs is ook een belangrijk middel om de wetenschap te verbinden met maatschappelijke vraagstukken en een impact te maken, bepleiten de schrijvers. Het pleidooi sluit aan bij het verhaal van Scientist Rebellion, die stelt dat juist de klimaatwetenschapper activistischer moet zijn. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK