Valoriseren door een snelweg te blokkeren

Nieuws | door Michiel Bakker
30 mei 2023 | Valoriseren door de A12 te blokkeren: daarvoor heeft het Erkennen en Waarderen-programma waarschijnlijk nog geen apart vinkje. Toch stonden meer dan honderd wetenschappers afgelopen zaterdag op de A12 in Den Haag. In witte labjassen gekleed ondersteunden ze de brede eis van de actievoerders aldaar: stoppen met subsidies aan de fossiele industrie. “Dít is wat de wetenschap zegt.”
Wetenschapper Niels Debonne torent in witte jas boven de menigte van actievoerders uit.

Met een brede coalitie trokken plaatselijke fracties van Scientist Rebellion naar Den Haag om de actie van Extinction Rebellion aldaar vanuit de wetenschap te steunen. “Vrijwel alle universiteiten zijn hier vertegenwoordigd”, vertelde Niels Debonne, onderzoeker bij het Instituut voor Milieuvraagstukken van de VU. Gevraagd waarom ze zo expliciet als wetenschappers aanwezig zijn, is Debonne helder. “De klimaatcrisis.”  

Dít is wat de wetenschap zegt 

Voor de oplossing van die crisis wordt snel naar de wetenschap gekeken, maar de wetenschappelijke kennis is al heel lang helder. Zonder vermindering van de uitstoot van koolstofdioxide zal er niets worden opgelost, benadrukt Debonne. “Eerst moet die uitstoot omlaag. De eis van Extinction Rebellion om te stoppen met subsidies voor de fossiele industrie is wetenschappelijk gezien compleet oncontroversieel. Dat willen we op deze manier onderstrepen.” 

Wetenschappers beginnen hun geduld te verliezen, merkt de aardwetenschapper. “We sturen artikelen uit, we sturen opiniestukken uit, maar het zet geen zoden aan de dijk. Als je ziet hoe snel het gaat en hoe snel het zou moeten gaan, zit daar een mismatch.” Daarom staan hij en meer dan honderd andere wetenschappers er expliciet in een witte labjas. “We zijn daar normaliter voorzichtig mee, maar hierbij geldt volledig: ‘Dít is wat de wetenschap zegt.’” 

Wetenschap kan zich achter deze eis scharen 

Een jaar geleden telde Scientist Rebellion nog zeven actievoerders bij een blokkade. Dit keer namen minstens 43 wetenschappers (waaronder zijzelf) deel aan de blokkade, vertelt Marjan Smeulders, microbioloog bij de Radboud Universiteit. De ongeveer zestig anderen van Scientist Rebellion stonden er als supporters bij.

“De beweging groeit. Daarnaast lopen hier genoeg wetenschappers rond die niet bij ons zijn aangesloten en daarom geen witte jas dragen. Wij willen hiermee echter laten zien dat de wetenschap zich achter de eis van Extinction Rebellion kan scharen”, aldus Smeulders.  

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De nieuwsbrief is exclusief toegankelijk voor medewerkers van onze partners.

De overheid steekt zo’n 3,5 miljard euro per jaar in klimaatmaatregelen. Tegelijkertijd gaat er tussen de acht en dertig miljard euro per jaar aan subsidies naar de fossiele industrie. “Dan werk je jezelf tegen. Dat is een no-brainer“, benadrukt Smeulders. “Het is dom en het is oneerlijk richting je burgers; die zijn gebaat bij een veilige samenleving. Fossiele subsidies zijn alleen goed voor de fossiele bedrijven.” 

Onlangs ontwikkelden actiegroepen een database die samenwerkingen tussen universiteiten en de fossiele industrie in kaart brengt. 

Dit werd in 1997 al gezegd 

Net als de actievoerende wetenschappers hebben ook studenten de fossiele industrie op de korrel door afgelopen weken meerdere universiteitsgebouwen te bezetten. Gezien de nood aan het verlagen van de eerdergenoemde uitstoot is het verlenen van subsidies aan bedrijven uit de fossiele industrie zo pertinent fout, dat het een logisch eerste doelwit is, vindt Debonne.  

“Al in 1997 schreef het instituut waarvoor ik werk dat subsidies voor de fossiele industrie dringend moeten worden afgeschaft. Nogmaals, dat is wetenschappelijk compleet oncontroversieel. Als je daarmee nog niet bent begonnen, ben je überhaupt nog niet begonnen.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK