D66-leden hekelen zoveelste gebroken belofte rond studiefinanciering
Twee weken geleden werd bij de presentatie van de Voorjaarsnota bekend dat de regering afziet van een meerjarige verhoging van de nieuwe basisbeurs, die studenten vanaf september ontvangen. De coalitiepartijen, met D66 voorop, hebben het afgelopen jaar herhaaldelijk aangedrongen om de basisbeurs niet alleen volgend jaar te verhogen – wat reeds geregeld is – maar ook de twee daaropvolgende jaren.
Bij de invoering van de basisbeurs werd besloten om de korting op het collegegeld in het eerste studiejaar af te schaffen. Een deel van de opbrengsten zou worden gebruikt om de aanvullende beurs uit te breiden; een ander deel zou dienen ter verlenging van de tijdelijke koopkrachtmaatregelen van de regering, waaronder de verhoging van de basisbeurs voor het jaar 2023-2024.
100 procent bedoeld voor studenten
Vanwege oplopende tekorten op de begroting ziet de regering nu echter af van deze plannen. Volgens minister Robbert Dijkgraaf zou het geld dat vrijkwam door de afschaffing van de korting op het collegegeld 100 procent aan studenten besteed moeten blijven. Nu wordt het echter mede gebruikt voor het aflossen van de gestegen rente die de overheid moet betalen.
Kalle Duvekot, voorzitter van D66-jongerenorganisatie de Jonge Democraten, stelt dat de Tweede Kamerfractie van D66 door minister Dijkgraaf met een kluitje in het riet is gestuurd. D66 wilde de verhoging aanvankelijk via een motie bij de begrotingsbehandeling van OCW regelen, maar zag hier vanaf omdat de minister had toegezegd zich in te zetten voor een meerjarige verhoging bij de voorjaarsnota.
Opnieuw wordt er een belofte niet nagekomen
De Jonge Democraten stellen dat D66 de onderwijspartij is en dat er opnieuw een belofte met betrekking tot studiefinanciering niet wordt nagekomen door de regering. Veel studenten rekenden op deze beloofde verhoging, en zonder de verhoging zal het vervolgonderwijs minder toegankelijk worden voor alle jongeren, aldus de jongerenpartij.
Daarom roepen de jongeren hun moederpartij op om de verlenging van de verhoging te regelen tijdens Prinsjesdag. Het partijbestuur geeft partijleden het advies om deze motie te ondersteunen en doet daarmee opnieuw een belofte richting studenten. “De Tweede Kamerfractie blijft zich inzetten voor goed en toegankelijk onderwijs. Tegelijkertijd constateren we dat het begrotingstekort stijgt als gevolg van de toenemende rente, kosten voor asiel en de oorlog in Oekraïne. Daarom wordt aan alle ministeries gevraagd om bezuinigingen door te voeren, waardoor het niet gelukt is om de verhoging in deze voorjaarsnota te realiseren”, schrijven zij.
“We hadden dit graag wel geregeld en we zullen ons hiervoor blijven inzetten in aanloop naar Prinsjesdag, wanneer er breder wordt gesproken over koopkracht”, aldus het partijbestuur van D66.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Taal- en rekentoetsen hebben lerarentekort vergroot maar kwaliteit pabo niet verbeterd