‘Door interdisciplinair samenwerken ontwikkelen studenten ook andere talenten’

Er komt best veel kijken bij het werken in een bedrijf, werd in een introductiefilmpje gezegd: gesprekken voeren, analyseren, oplossingen bedenken, plannen, creatief zijn, samenwerken en een dienst leveren. In Het Talent Atelier (HTA) krijgen studenten uit alle disciplines van het Koning Willem 1 College de gelegenheid om zulke vaardigheden op te doen door interdisciplinair samen te werken.
“Het is een belangrijk doel van het HTA om studenten te laten leren van elkaar. Ze leren heel veel bij hun eigen opleiding, maar misschien niet de soft skills die je straks in het werkveld nodig hebt als je met allerlei mensen te maken krijgt”, vertelde Tara Dielissen tijdens een workshop bij het ComeniusFestival. “Het belangrijkst vinden wij het om studenten de kans te bieden andere talenten te ontwikkelen dan de talenten die ze bij hun eigen opleiding blijken te hebben.”
Interdisciplinair samenwerken en talentontwikkeling
In Het Talent Atelier gaat een interdisciplinair team van studenten uit verschillende opleidingen tien dagen lang (verspreid over tien weken) aan de slag met opdrachten van opdrachtgevers uit het werkveld. Soms zijn er acht opdrachten beschikbaar, soms wel achttien, vertelt HTA-coördinator Bert Verhoeven. Elk team volgt een methodiek van zes stappen, beginnend met de opdracht vanuit het werkveld. Die wordt door middel van loting toegewezen. “Als je studenten uit verschillende opleidingen hebt, is die voorkeur vaak versnipperd. Op deze manier sus je discussie daarover.”
Ook het doel om studenten andere talenten te laten ontwikkelen speelt mee bij de keuze voor loting, voegt Dielissen toe. “Iemand die bouwkunde doet, heeft meer talenten dan dat. Voor studenten is het soms lastig om te begrijpen waarom een meubelmaker, die vooral daarin goed wil zijn, zou moeten samenwerken met iemand die een zorgopleiding doet. Daardoor doen ze echter vaardigheden of kennis op die ze ook weer in hun eigen werk kunnen gebruiken.”
Drieduizend studenten en honderd docenten
Dan volgt de onderzoeksfase, waarin studenten informatie inwinnen bij de opdrachtgever – bijvoorbeeld door op bezoek te gaan. Na die fase moet de onderzoeksvraag helder zijn en akkoord krijgen. Lukt dit, dan moeten studenten twee ideeën voor oplossingen uitwerken in bijvoorbeeld prototypes en dat presenteren aan de opdrachtgever. Die kiest een van de twee oplossingen, waarna de studenten de gekozen oplossing verder uitwerken en uiteindelijk pitchen aan de opdrachtgever.
De nieuwsbrief is exclusief toegankelijk voor medewerkers van onze partners.
Per dagdeel huisvest Het Talent Atelier zo’n 125 studenten, vertelt Verhoeven. De teams worden daar bijgestaan door docenten van het KW1C, die daarbij vooral een rol als begeleider vervullen. Intussen hebben zo’n drieduizend studenten en honderd docenten in het atelier ervaring opgedaan met interdisciplinair werken.
De opdrachten vanuit het werkveld worden altijd gekoppeld aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Studententeams moeten tenminste twee van die doelen meenemen in het ontwerp van hun oplossing of product.
Samenwerken met hbo-studenten Avans
De interdisciplinariteit stopt overigens niet bij de buitenmuren van het mbo-college. “Bij ons om de hoek zit de juridische opleiding van Avans Hogeschool”, vertelde Verhoeven. “Zij gebruiken een onderwijsvorm waarin groepjes studenten juridisch advies aan bedrijven moeten geven. Onze studententeams vormen zulke ‘bedrijfjes’, dus studenten van Avans geven onze studententeams juridisch advies over de opdracht die ze hebben gekregen. In de eindpresentatie richting de opdrachtgever moeten onze studenten die adviezen meenemen.”
Ook vmbo-leerlingen worden uitgenodigd om in Het Talent Atelier te werken aan opdrachten. “Omdat ze in dezelfde ruimte zitten, vraagt een vmbo’er soms aan een mbo’er om hulp. Dat zijn dynamieken die de drempel richting het mbo voor vmbo’ers verlagen.”
Vaardigheden opdoen zonder nadruk daarop
Het Talent Atelier is nu nog volledig bovenschools georganiseerd; het behoort dus nog niet tot officiële curricula van opleidingen. Wel kunnen opleidingen de tijd die studenten in HTA doorbrengen soms gedeeltelijk onder keuzedelen scharen, of brede vaardigheden zoals luisteren, spreken en presenteren ‘uitbesteden’ aan de interdisciplinaire leeromgeving. “Na de eerste dag bij ons hebben studenten al twee presentaties gegeven, zonder dat we daarop de nadruk leggen”, aldus Verhoeven. “Langzaam maar zeker groeien ze daarin.”
De 1,2 miljoen euro van de Onderwijspremie zal Het Talent Atelier gebruiken om uit te breiden en de methodiek zo goed mogelijk te delen met andere instellingen in het vmbo, mbo en hbo.
Meest Gelezen
Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen
De student als consument maakt vrouwelijke docenten extra kwetsbaar
Dijkgraaf wil zijn waaier doortrekken naar het onderzoek in het hbo en mbo
NS onderzoekt financiële prikkels om studenten uit de spits te weren
Fel debat over internationalisering tekent zich af in hoger onderwijs
