Vlaanderen succesvol in weren Nederlandse Diergeneeskundestudenten 

Nieuws | de redactie
6 maart 2024 | Het aandeel Nederlandse studenten bij de twee Vlaamse opleidingen Diergeneeskunde is sinds de invoering van een toelatingsexamen stevig gedaald. Vlaanderen was altijd een populaire bestemming voor Nederlandse Diergeneeskundestudenten die bij de Universiteit Utrecht waren uitgeloot.

Volgens minister van Onderwijs en Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is er een vergelijkende proef met numerus fixus ingevoerd om de toestroom van buitenlandse studenten in te perken. Deze vergelijkende proef is een toelatingsexamen of selectietest die potentiële studenten moeten afleggen. Door vergelijking van de prestaties wordt bepaald wie tot de studie wordt toegelaten.  

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

Het invoeren van een dergelijke toets lijkt succesvol te zijn, zo zegt de Vlaamse minister van onderwijs. “Vóór de invoering van het toelatingsexamen was 40 procent van de studenten Diergeneeskunde van Nederlandse origine. Na het toelatingsexamen vorig jaar was nog maar 13 procent van de starters van Nederlandse afkomst”, schrijft hij. 

Nederlandse studenten halen slechte studieresultaten 

Bij de invoering van deze maatregel zei de Vlaamse overheid dat Nederlandse Diergeneeskundestudenten slechte studieresultaten behalen en daarmee drukken op de onderwijsbegroting, juist omdat het een dure opleiding betreft. Nederlandse studenten hebben een veel lager studierendement dan Vlaamse studenten en zijn daarmee duurder voor universiteiten. 

De opleiding Dierengeneeskunde wordt Vlaanderen aan de UAntwerpen (bachelor) en de UGent (bachelor en master) aangeboden. Volgens minister Weyts kraakten die opleidingen onder het aantal studenten: er dreigden te veel studenten te zijn voor het aantal docenten en de studenten dreigden te weinig praktijkervaring op te doen. Omdat Vlaanderen de enige Europese regio was waar geen toelatingsexamen voor de opleiding gold, trokken de opleidingen veel buitenlandse studenten, vooral uit Nederland. 

Bindende voorkeur bij meerdere examens 

Vorig jaar vond het door Weyts ingevoerde toelatingsexamenvoor het eerst plaats. Dat eerste examen trok 510 kandidaten, van wie ongeveer een kwart uit het buitenland kwam. Iets minder dan de helft van de kandidaten, namelijk 240, mochten starten met de opleiding. Dat is ook het aantal dat in het volgende academiejaar zal worden toegelaten. 

“Dankzij dit systeem is er geen toestroom van studenten uit het buitenland en kunnen er in de eerste plaats zo veel mogelijk Vlaamse studenten starten aan een kwalitatieve opleiding”, stelt minister Weyts.  

In Vlaanderen, zeker bij de partij van de minister Ben Weyts, de Vlaamse Nationalisten, is er al veel langer ergernis om de studenten uit Nederland die bij de dure opleidingen Diergeneeskunde en Geneeskunde komen studeren. Zeker bij Diergeneeskunde lijkt de toestroom van Hollanders nu echter tot staan te zijn gebracht.  

Ook bij de Vlaamse Christendemocraten is de internationale student inzet richting de stembusgang in juni. Zij zeggen geïnspireerd te zijn door Pieter Omtzigt in Nederland en willen het aantal plaatsen voor internationale studenten Geneeskunde inperken. Zo moet er meer ruimte komen voor Vlaamse studenten in strijd tegen het huisartsentekort.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK