Selectie
Wat werkt wel en wat werkt niet?

Het bindend studieadvies
Inmiddels heeft het Nederlandse hoger onderwijs een ruimte tien jaar ervaring met het bindend studieadvies en druppelt ook het eerste wetenschappelijk onderzoek binnen naar de maatregel. In de Tweede Kamer leidt dit onderwerp met regelmaat tot felle discussie. Hieronder een overzicht van de ontwikkelingen.
Onderzoek naar het bindend studieadvies
In de politiek
Discours over selectie
Wetende wat je wel en niet kunt vaststellen over de kwaliteit, motivatie en slaagkansen van een student of onderzoeksvoorstel, wat is dan de beste manier om te selecteren? Uitgebreide procedures met commissies en rankings, of je beperken tot wat mogelijk is en dan loten? In ons discours over selectie gaan verschillende experts met elkaar in gesprek over wat het meest eerlijk en doeltreffend is.
Wat zijn de gevolgen van (decentrale) selectie?
In navolging van de grote stroom selectiemechanismen is een hoop onderzoek op gang gekomen naar de effectiviteit en de uitwerking van selectiebeleid. Want voor wie selecteren we eigenlijk, en van wie vinden we dat ze de selectie behoren te doorstaan? Wanneer is een opleiding eigenlijk selectief en moet die selectiviteit gelden voor iedereen, of voor een deel van de studenten?
Onderzoek naar selectie
In de politiek
Selectie van onderzoeksvoorstellen
De problemen zijn bekend: de grote aanvraagdruk en het lage honoreringspercentage houden onderzoekers flink bezig. De verdeling van schaarse middelen heeft grote (ongewenste) effecten. Wat zijn de opties om dit het hoofd te bieden? Wat doen subsidieverstrekkers om de pijn te verzachten? Werkt dit?