Massaal en Open een probleem?

Nieuws | de redactie
11 februari 2014 | Stanford wordt gezien als één van de plekken waar de MOOC echt tot wasdom is gekomen. Toch klinken er niet enkel positieve geluiden vanuit de Californische universiteit. Stanford-president John Hennessy stelt nu zelfs dat de MOOC op twee punten tekort schiet: ‘massaliteit’ en ‘openheid’.

Het was Stanford waar Sebastian Thrun de nog altijd geprezen MOOC ‘Introduction to Artificial Intelligence’ begon. Hij trok in 2011 al zo’n 160.000 studenten daarmee. Het inspireerde Thrun tot het opzetten van Udacity. Toch is ook de MOOC-godfather niet langer voluit overtuigd van het soms voorspelde succes van de Massive Open Online Course. “We’re not doing anything as rich and powerful as what a traditional liberal-arts education would offer you.”

Minder dan de helft

Ook de huidige president van de prestigieuze Stanford University is nu kritisch over het beoogde wondermiddel voor de toekomst van het hoger onderwijs. Tegen de Financial Times vertelt Hennessy dat het grote probleem zit in de grote niveauverschillen tussen de deelnemers. Stanford ziet dat van de 100.000 inschrijvingen aan hun MOOC’s nog niet de helft daadwerkelijk meedoet aan het eerste college.

John Hennessy denkt niettemin dat MOOC-onderwijs nog wel degelijk een rol van betekenis kan gaan spelen. Juist voor die ene student in Mongolië die het niveau wel degelijk aan kan, maar in eigen land geen mogelijkheden heeft, biedt het online onderwijs goede mogelijkheden. Toch is er ook kritiek op dat emancipatoir karakter van de MOOC, daar uit cijfers blijkt dat online onderwijs vooral gebruikt wordt door mensen die al in het bezit zijn van een diploma.

Kansen voor het HBO

Ook in Nederland is de discussie rond het belang van online onderwijs in volle gang. Minister Bussemaker presenteerde begin dit jaar een Kamerbrief waarin zij ingaat op MOOC’s en de kansen voor het hoger onderwijs.

Een aantal universiteiten is inmiddels begonnen met het ontwikkelen en aanbieden van MOOC’s en ook het HBO wil verkennen wat de mogelijkheden zijn. Op woensdag 12 februari aanstaande kunt u hierover in discussie bij de Vereniging Hogescholen in Den Haag op het #HBO-discours. Aanmelden kan hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK