Terpstra trekt Techniekpact

Nieuws | de redactie
1 mei 2014 | Inholland-voorzitter Doekle Terpstra wordt de nieuwe aanjager van het Techniekpact. “Er is behoefte aan meer technici en het onderwijs speelt in het vervullen van die behoefte een heel belangrijke rol.” Minister Kamp rekent op Terpstra’s “enthousiasme en daadkracht” om dat pact impulsen te geven.

De voorzitter van Inholland volgt Paul de Krom op die onlangs bij de Dienst Landelijk Gebied aan de slag is gegaan. Terpstra blijft ook actief bij Inholland en zegt beide functies goed te kunnen combineren. Op dit moment is Inholland op zoek naar een opvolger voor Terpstra. “Tot die tijd blijf ik met dezelfde energie en enthousiasme mijn rol vervullen.”

Kan en moet beter

Volgens Terpstra sluiten de functies “mooi op elkaar aan. Er is immers behoefte aan meer technici en het onderwijs speelt in het vervullen van die behoefte een hele belangrijke rol. De aansluiting op de arbeidsmarkt kan en moet beter.”

EZ-minister Henk Kamp laat weten verheugd te zijn met de benoeming van Terpstra. “Door zijn jarenlange bestuurlijke ervaring in onder meer onderwijs en vakbeweging weet Doekle Terpstra als geen ander wat nodig is om samenwerking tussen sociale partners, onderwijs en overheid tot stand te brengen.” De minister benadrukt dat hij er nu zorg voor moet dragen dat de eerste stappen die gezet zijn in het Techniekpact nu worden voortgezet.

“Ik ben ervan overtuigd dat Doekle Terpstra met zijn enthousiasme voor goed onderwijs, zijn daadkracht en zijn verbindende kwaliteiten daar aan zal bijdragen.” Als voorzitter van de toenmalige HBO-raad was Terpstra onder meer verantwoordelijk voor de instelling van de verkenningscommissie Van Pernis, die aanzetten gaf tot een drastische vereenvoudiging en verheldering van het opleidingsaanbod in het HBO-techniek domein.

Kwaliteit omhoog

Het Techniekpact was een belangrijk onderdeel van het regeerakkoord VVD-PvdA, dat de basis legde voor het kabinet Rutte-II. Het heeft als doelstelling om de groeiende behoefte aan goed geschoolde technici de komende jaren met meer succes op te vangen. In de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid moet daartoe onder meer de kwaliteit van het techniekonderwijs worden opgeschroefd en moeten meer jongeren voor techniek worden geïnteresseerd.

“We moeten jongeren meer gaan aanspreken op hun talenten,” zegt OCW-minister Bussemaker. “Juist op het vlak van goed vakmanschap en technische vaardigheden. Daar ligt een belangrijke rol voor zowel het onderwijs als het bedrijfsleven. Doekle Terpstra zal met zijn kennis en ervaring deze inzet een stap verder weten te brengen.”«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK