Hans Clevers weer in de prijzen

Nieuws | de redactie
24 juni 2015 | Hans Clevers lijkt na zijn presidentschap van de KNAW weer volop in zijn element als actief wetenschapper. Samen met Stanford-hoogleraar Irving Weissman ontvangt Clevers de McEwen Award for Innovation voor grensverleggend stamcelonderzoek.

Hans Clevers die eerder dit jaar afzwaaide als KNAW-President en Irving Weissman ontvangen elk de helft van het prijzengeld (100.000 dollar) voor hun onderzoek op het gebied van stamcellen en regeneratieve geneeskunde. De prijs, ingesteld door het McEwen Centre for Regenerative Medicine in het Toronto, werd gisteren uitgereikt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de International Society for Stem Cell Research in Stockholm.

Het onderzoek van Clevers sluit nauw aan bij het strategische onderzoeksthema Life Sciences van de Universiteit Utrecht, onder het subthema Regenerative Medicine & Stem Cells, dat zich concentreert zich op het repareren en vervangen van weefsel. Weefselschade en orgaanfalen veroorzaken veel gezondheidsproblemen bij mens en dier. Levende organismen, waaronder eigen stamcellen, hebben het vermogen om zieke of beschadigde weefsels te vervangen of te repareren. Daar maakt de regeneratieve geneeskunde dankbaar gebruik van.

Clevers blijft zowel tijdens zijn korte presidentschap op het Trippenhuis als erna gelauwerd worden en geld inzamelen voor zijn baanbrekende onderzoek. In 2013 won hij nog een grote som geld in Silicon Valley en recenter nog werd duidelijk dat hij in Utrecht een groot onderzoekcentrum in de strijd tegen kinderkanker mag gaan opzetten.  

De moleculair geneticus lijkt zich beter te voelen in zijn eigen vakgebied. Ook bij zijn afzwaaien als KNAW-president bleek dat al. Toch riep hij onlangs nog wetenschappers op juist in het wetenschappelijk veld wel bestuurlijke functies te nemen. “Wetenschappers onderzoeken alles wat denkbaar is, maar blijkbaar nauwelijks hoe ze zichzelf besturen of laten besturen,” zei Clevers bij de meest recente Akademielezing


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK